Jabučni ocat uvijek ima svoje obožavatelje, no posljednjih se par godina nametnuo kao superhrana. Pojedinci se tako zaklinju da pijenje jabučnog octa pomaže u zdravlju crijeva, imuniteta i sitosti. Za portal Real Simple liječnica Erin Palinski-Wade otkrila je pozitivne učinke jabučnog octa te sve načine konzumacije.
- Neke studije pokazuju da dodavanje jabučnog octa u prehranu može poboljšati razinu glukoze u krvi i pomoći u smanjenju apetita što može pospješiti gubitak kilograma. Djeluje protiv mikroba, no, da bismo donijeli ozbiljnije zaključke, trebamo napraviti opsežnija istraživanja - objašnjava Palinski-Wade. Jabučni ocat je vrlo kiseo i ne smije se unositi nerazrijeđen.
- Ako to učinite, možete oštetiti zubnu caklinu i oštetiti sluznicu jednjaka - tumači Palinski-Wade. Kaže da bismo trebali jednu žlicu octa razrijediti u čaši vode.
Najlakši način konzumiranja je da jednostavno uključite jabučni ocat u ono što već možete jesti svaki dan. Možete ga dodati u smoothie, koristiti ga kao podlogu za biftek, dodavati ga džemu od jagoda ili ga namazati na povrće ili piletinu.
- Tvrdnje da će konzumiranjem jabučnog octa kilogrami čarobno nestati ili da ćete izliječiti dijabetes, na neki su način prekomjerne - kaže Palinski-Wade. - Prema mom mišljenju, ima neke koristi od njega kada je u pitanju inzulin, otpornost na bolesti i regulacija težine te njegovim uključivanjem u prehranu zapravo ne riskirate ništa. Savjetujem da probate na mjesec dana i vidite kako vam odgovara - kaže liječnica.
Ortoped savjetuje što raditi za zdravlje zglobova:
A kako se to jabučni ocat maže po povrću???? Neka mi objasni stručnjakinja.