PROMO

U 50-ima sam dobila mladolik izgled: Nisam peglala bore, već zube!

Klinika Dentum
Foto: Klinika Dentum
1/3
13.07.2024.
u 08:10

Možemo reći da je u današnje vrijeme prilično lako ostati bez zuba: nepravilna higijena, pušenje, način života, stres, hrana, genetika... Na sreću, relativno brzo zubi se isto tako mogu i vratiti. No samo uz jedan preduvjet: edukacija i zahvati kod dokazanih stručnjaka.

„Predugo sam odugovlačila, i to je bio glavni problem“, započela je svoju priču R. T., voditeljica smjene u jednom vrtnom centru u Požegi. „Da sam znala da ću dobiti nove zube u svojoj 52. godini, i to praktički u jedno popodne, ne bih dvojila ni sekunde.“

R. T. nam je ispričala kako je cijeli život imala problema s usnom šupljinom i upalom zubnog mesa. Na gotovo svim zubima imala je navlake, a zubno je meso bilo osjetljivo i krvarilo je prilikom pranja zubi. Posljednjih, kako kaže, 6 do 7 godina, situacija se drastično pogoršala, više nije mogla jesti slatko ni hladno, a za ublažavanje parodontoze odjednom nisu pomagale ni posebne paste ni vodice za ispiranje.

Od zubi na kraju je nastradao i želudac!

„Zbog upale, moje zubno meso se počelo povlačiti, a zubi, jedan po jedan, klimati. I na gornjoj i na donjoj čeljusti! Kako nisam mogla pravilno gristi, ni hranu nisam probavljala na pravilan način i zato se pojavio problem pojačane želučane kiseline. Da čovjek ne povjeruje kako je sve zapravo u organizmu povezano. A tek fizički izgled? Točno sam vidjela kako mi je lice upadalo sve više i više i kako sam izgledala sve umornije i starije.“

Došao je trenutak kada je osvijestila da ovaj problem mora riješiti iz korijena. I to doslovno.

„Toliko sam novca dala u rješavanje posljedice, a ne uzroka, ali onda sam odlučila da je dosta. Obećala sam sebi da ću se prije idućeg zahvata dobro educirati i informirati. Jer, shvatila sam da je upravo to ključ uspješne terapije: da odmah doznam koji rezultat mogu očekivati! Jedan petak popodne posjetila sam doktora Petra Bagu i njegov stručni tim u klinici Dentum u Zagrebu, a oni su me upoznali i s pojmom koji dotad nisam čula: protetsko kirurško planiranje terapija.“

Foto: Klinika Dentum

Ovakav odnos doktor – pacijent vrijedi svakog centa!

Doktor Bago i njegov uži tim – kojeg čine i Miroslav Piljagić, kao jedan od najiskusnijih kirurga na ovim prostorima uz specijalnost za rehabilitacije najkompleksnijih slučajeva, te doktor Andrej Božić s više od 10 000 ugrađenih implantata tijekom svog radnog vijeka – usuglasili su se kroz protetsko kirurško planiranje da je rješenje za ovu pacijenticu ugradnja 10 implantata: 6 u gornju i 4 u donju čeljust. To je podrazumijevalo vađenje zuba pacijentice, potom postavljanje implantata specifičnih za ovaj slučaj i fiksiranje privremenih zuba te nakon tri do četiri mjeseca cijeljenja, zamjena pravim keramičkim zubima.

Kako bi sve proteklo bez ijednog, čak i minimalnog propusta, Dentum centar, kao član Adria dental grupe – vodeće dentalne grupe u regiji, podršku ima u još 10 doktora specijalista na području ortodoncije i parodontologije, ali i maksilofacijalnog kirurga dr. Eduarda Yoiti Isomura, anesteziologa te laboratorija koji se nalazi u sklopu ordinacije.

Prije samog početka zahvata, pacijentica se u ovom slučaju odlučila za svjesnu sedaciju, koja je započela 10-ak minuta prije zahvata kroz intravenozni prijenos.

„Ne mogu opisati koliko sam se osjećala sigurno i podržano. Za vrijeme cijelog zahvata anesteziolog, doktori i sestre bili su oko mene, kao oko malog djeteta. Anesteziolog je pratio otkucaje mog srca, a svi su me stalno pitali osjećam li se dobro. 'Kako bih mogla biti loše pored tolike pažnje i stručnosti', pomislila sam tada. Moj strah hoću li biti ošamućena i hoće li moja čeljust uopće prihvatiti implantate, umanjila je opcija smještaja za pacijente koju nude u sklopu ordinacije, odnosno dental centra, a koju sam objeručke prihvatila i koja mi je dala dodatnu sigurnost.“

Kroz smijeh nam je rekla kako se u pravo vrijeme odlučila na ovaj zahvat budući da je proljeće vrijeme kada joj je na poslu najdinamičnije jer kreće sadnja, radovi u polju i ostale aktivnosti na otvorenom pa centar u kojem radi posjećuje najviše ljudi.

„Rekla bih da je ovo, kad je riječ o estetici, bila najbolja odluka u mom životu. Budimo iskreni: kad gledamo čovjeka, uvijek prvo vidimo zube. Ostale mane možemo nekako sakriti, ali loše zube nikako. Zato sam presretna jer vidim koliko bolje izgledam. Ali, i primjećujem olakšanje zbog zdravlja: jedem što god hoću, ne trošim novac na puste preparate za desni, a moj želudac opet je miran! Lice mi je punije te ne izgledam umorno kao prije zahvata. Estetika i zdravlje – ono je što sam dobila praktički ekspresno natrag“, mirno je zaključila.

Doktor Petar Bago:

Foto: Klinika Dentum

Kada je došla u Dentum, pacijentica se prvenstveno željela educirati o načinima na koje joj možemo pomoći. Svjesni smo kako je znanje preduvjet za nestanak straha od stomatologa, od zahvata, od samog postupka, korak po korak, s njom smo prošli načine liječenja koji su najbolji za njezin slučaj. S obzirom na to da naš tim čini i doktor Andrej Božić te doktor Miroslav Piljagić, možemo reći da imamo svi zajedno više od 40 godina iskustva u implantologiji i brojimo doslovno na desetke tisuća ugrađenih implantata najkvalitetnijih proizvođača, kao što su Neodent implantati tvrtke Straumann, Zygoma implantati te subperiostalni implantati (upotrebljavaju se kod izrazitih nedostataka kosti). Zajednički je dogovoreno da se pacijentičin plan terapije odvije u dva dijela:

U prvom posjetu zahvat smo izveli na obje čeljusti istovremeno. Zahvat počinje vađenjem preostalih zuba. Premda možda zvuči strašno, vađenje je zapravo potpuno bezbolno i izvodi se pod lokalnom anestezijom.

Odmah nakon vađenja, stavljena su 6, odnosno 4 implantata, ovisno o potrebama, prema točno određenim smjernicama i pravilima, nakon čega je zašivena sluznica kako bi se zaštitila rana i omogućilo što brže cijeljenje operativnog mjesta. Nakon zahvata pacijenti dobiju antibiotsku terapiju i led u vrećici koji prislone na lice kako bi izbjegli otekline. Nekoliko sati kasnije pristupa se fiksiranju novih zuba na netom postavljene implantate. Nakon završne prilagodbe u ustima, mogu s novim osmijehom napustiti ordinaciju.

U drugoj fazi, poslije tri do četiri mjeseca, operativno mjesto je u potpunosti zacijelilo te se postojeći fiksni privremeni rad zamijeni novim. U tom posjetu, ili ranije, se odlučuje koji tip rada se postavlja kao trajni, hoće li to biti keramika ili neki drugi materijal. Odabir materijala ovisi o mogućnostima i potrebama pacijenta  te se radi o zajedničkoj odluci doktora i pacijenta kako bi se postiglo najbolje i najdugoročnije rješenje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije