Blagdansko vrijeme idealno je za pjenušava vina, a ovoga prosinca svoju je premijeru imao Virtuo, pjenušavo bijelo vino, brut, proizvedeno metodom vrenja u boci, dobiven od sorte rajnski rizling. U poznatoj zagrebačkoj vinoteci Bornstein okupilo se probrano društvo koje je osim u ovom elegantnom pjenušcu Feravina uživalo i u voćnoj, mekanoj i svježoj Mladoj frankovki 2016.
Večer se nastavila paralelnim kušanjem vina istih sorti nešto svježije linije Dika i snažnije Miraz. Tako se uz slavonske specijalitete uživalo u Dika graševini 2015. i Graševini Miraz 2015., potom u Dika merlotu 2015. i Merlotu Miraz 2012. Spomenimo i da je ovo posljednje najbolje ocijenjeno vino u svojoj kategoriji na nedavnom međunarodnom ocjenjivanju vina Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu.
Za kraj, poslužila se Frankovka Miraz 2012., lijepo, voćno vino u kojem dominira zrela višnja, a ugodna kiselina daje mu prekrasnu svježinu.
– Naša Dika graševina 2015. svježe je vino odležano u inoksu, dok je kod Graševine Miraz 2015. grožđe kasnije brano, zrelije je, drukčija je njega u podrumu, a vino dulje odležava u boci i kasnije izlazi na tržište. Harmonično, meko i pitko vino Dika Merlot 2015. kraće je odležavalo u barrique bačvama, dok je puni i snažni Merlot Miraz 2012., dulje odležavao u drvetu. Priču smo zaokružili s Frankovkom Miraz 2012., sortom koja u našem vinogorju daje odlične rezultate – istaknuo je Marijan Knežević, glavni enolog vinarije Feravino.
Dvoje čitatelja nagradili smo Virtuom, pjenušavim vinom s početka priče. Najkreativnije odgovore poslali su Mirjana Samardžić iz Rijeke i Vladimir Rakoš iz Zagreba.