Izgledom mami, a okusom obara s nogu, ovaj brzi i jednostavan kolač nestat će s pladnja za pola sata, tvrdi Tatjana Miletić, a mi potpisujemo svaku njezinu riječ.
Crno-bijeli banana kolač
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 g rastopljenog maslaca
- 20 g ulja
Za crni dio:
- 1 velika žlica puna nutele
- 1 puna žlica kakaa
- 1 žličica vanilije
- 1 žličica cimeta
Priprema:
Izgnječite banane, zatim im dodajte jaja, šećer, brašno pomiješano s praškom za pecivo, rastopljeni i prohlađeni maslac, ulje, prstohvat soli i sve dobro sjedinite. U drugu posudu prebacite malo manje od pola dobivene smjese i u nju dodajte nutelu, kakao, vaniliju, cimet i sve dobro promiješajte. Kalup u kojem ćete peći (ja koristim okrugli) prvo podmažite maslacem, a zatim počnite s naizmjeničnim ulijevanjem crne i bijele smjese za tijesto: prvo malo više od pola dobivene bijele smjese, pa zatim crni dio (također malo više od pola), zatim ponovite bijeli dio, pa crni... cijelo vrijeme radeći ciklične krugove. Kad ste gotovi, drvenim štapićem prođite kroz smjesu četiri puta, od ruba kalupa prema sredini. Pecite u pećnici oko 70 minuta na 180 °C. Prohlađeni kolač izvadite Iz kalupa i režite tek kad se potpuno ohladi.