počeo Jesenski upis

U srednjim školama ostalo 9639 mjesta

'04.07.2011., II i VII. gimnazija, Krizaniceva 4, Zagreb - Guzve prilikom prijava za upis u srednju skolu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
19.08.2013.
u 14:00

Najmanje šanse imaju oni koji žele u gimnazije, dok se najviše đaka traži u strukovnim, strojarskim i tehničkim školama

Gotovo deset tisuća slobodnih mjesta ostalo je u srednjim školama diljem Hrvatske, a od danas pokušat će ih zauzeti svi oni koji to nisu uspjeli na ljeto. Jesenski upisni rok počinje danas, kad će budući srednjoškolci složiti svoju listu prioriteta. Međutim, ovaj put na listi želja moći će se naći samo one škole u kojima za nove đake još ima mjesta. Na prvom upisnom roku najveća navala bila je na gimnazije, stoga ne čudi činjenica da je upravo za taj srednjoškolski program ostalo najmanje slobodnih mjesta. U Zagrebu, primjerice, u javnim je gimnazijama još deset mjesta, u Splitu 24, u Varaždinu osam, u Osijeku 11, a u Rijeci 25. Najviše slobodnih mjesta ima u strukovnim, strojarskim i tehničkim školama, a napunile se nisu ni glazbene škole.

U Zagrebu se najviše učenika traži u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića, njih 96, a 89 slobodnih mjesta ima u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija. U Splitu je najslabije popunjena Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, gdje nedostaje 120 učenika, a 72 će se moći upisati i u Srednju strukovnu školu u Varaždinu u kojoj je ostalo najviše mjesta u Varaždinskoj županiji. Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci još traži 50 potencijalnih srednjoškolaca, dok će osječka Strojarska tehnička škola upisati 69 učenika. Od ukupno 9639 mjesta, koliko ih je ostalo slobodno, za upis u Gradu Zagrebu šansu ima 1549 đaka, dok je najmanje slobodnih mjesta u Požeško-slavonskoj županiji, njih 132 te u Ličko-senjskoj 139.

Podsjetimo, od ove se godine upis u srednje škole obavlja internetskim putem, pa će se odabir srednjoškolskih programa, koji počinje danas, \"zaključati\" 24. kolovoza, kad će đaci vidjeti u koju su se školu uspjeli upisati.

>>Ima mjesta za 9600 učenika, upisuju i neke gimnazije

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije