14, ISAP - Internacionalni sajam pršuta

U Tinjanu krenuo megasajam pršuta

Sebastijan Skoko
14.10.2022.
u 19:26

Čak 30-tak pršutara iz šest zemalja nudi slasne zalogaje jedinstvene sredozemne delicije od kojih ćete neke pronaći upravo ovdje kod nas

U Tinjanu je otvoreno ISAP, međunarodni megasajam pršuta, bez krzmanja se može tako reći. Jer, ovo istarsko mjesto naprosto postaje središtem svijeta za ovu suhomesnatu deliciju, s ogromnim šatorom u središtu mjesta i dodatnim izlagačima drugih delicija, poput sireva ili čak i ribljih prerađevina. Uz nezaobilazne zalogaje i pića lokalnih proizvođača poput San Servola ili Aure. Nakon dvije godine odsustva vratio se Internacionalni sajam pršuta, kako se službeno zove, u svojem 14. izdanju.

Foto: Sebastijan Skoko

Organizator je proglasio i ovogodišnje pobjednike. Najbolji među njima je istarski pršut Pisinium koji je osvojio najviše bodova na stručnom ocjenjivanju i tako postao šampion sajma. Istarski pršut tvrtke Pisinium iz Pazina ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta, u kojoj su zlatne medalje osvojile još pršutane Jelenić (Sveti Petar u Šumi) i Dujmović (Kringa), srebrnim medaljama okitile su se pršutane Selo Mekiši (Mekiši kod Vižinade), Movimento (Vošteni) i Antolović (Tinjan), a brončanima Daniele (Višnjan) i Milohanić (Tinjan).

Foto: Sebastijan Skoko

Koliko je ovo velika i za Istru značajna manifestacija svjedoči i činjenica kako ga je došao otvoriti predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je romantično prizvao u sjećanje detalj iz svoga djetinjstva kada je miris pršuta iz konobe njegova djeda bio jedna od prvih osjetilnih senzacija koje je zapamtio. - Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti, a tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao, rekao je predsjednik Milanović na svečanom otvorenju ISAP-a u Tinjanu i čestitao osvajačima odličja za kvalitetu njihovih pršuta. Uslijedila je podjela odličja ovogodišnjeg ISAP-a.

Foto: Sebastijan Skoko

Na ocjenjivanju koje je provela udruga senzornih analitičara suhomesnatih proizvoda Gustus našlo se 29 pršuta iz cijele Hrvatske, te iz Italije, Španjolske i Crne Gore. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih. Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju, pa je tako osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta.

Foto: Sebastijan Skoko

Zlatne medalje osvojili su još pršutana Smjeli (Dugopolje) u kategoriji dalmatinskog pršuta te crnogorske pršutane Martex i Mianja, obje iz Cetinja, u kategoriji dimljenih pršuta. Srebrnim medaljama nagrađeni su u kategoriji drniškog pršuta Bel Cro Trade (Drniš), zatim u kategoriji nedimljenog pršuta Franjul (Sveti Petar u Šumi), Jelenić (Sveti Petar u Šumi), Compagnia del Festival (Langhirano, Italija) i Buršić (Vodnjan); te u kategoriji dimljenih pršuta Interproduct, Zrnožit i Monsante, sve tri iz Cetinja u Crnoj Gori.

Foto: Sebastijan Skoko

Naposljetku, brončane medalje osvojili su u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić (Krk); u kategoriji nedimljenog pršuta Central de compras del suroeste (Brovales, Španjolska), te u kategoriji dimljenog pršuta Drniške delicije Maran (Trbounje kod Drniša), OPG Goran Jančo (Punitovci), Roca (Stankovci) i Brkić (Lozovac). Na trodnevnom sajmu pršuta i drugih autohtonih proizvoda predstavlja se četrdesetak izlagača, među kojima je tridesetak pršutara. Uz hrvatske pršute sa zaštićenim oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla (a to su istarski, dalmatinski i drniški pršut), na ISAP-u se predstavljaju i pršuti iz Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore, uz istarske proizvođače sira, vina i drugih autohtonih proizvoda.

Foto: Sebastijan Skoko

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije