Laboratorij

U žvakaćoj gumi sastojak je i kuhana borova smola

'zvaka kauguma zvakaca guma zvakanje'
'Photoshop'
19.03.2011.
u 16:17

Čiste zube, dobre su za dijabetičare, ne oštećuju caklinu, prednosti su sastojaka koji su u žvakaćim gumama, međutim ima tu i sastojaka koji mogu djelovati kao lakasativi

Kad imamo čudan okus u ustima, želimo osvježiti dah, čak i oprati zube ili jednostavno iz čiste dosade, posežemo za žvakaćim gumama. Zdrave ili ne, bez njih ne možemo i rijetko kad ćemo ih zamijeniti nekim drugim proizvodom, primjerice bombonom. Paket žvakaćih guma u nekih ne uspijeva izdržati ni cijeli dan, a koliko je pametno žvakati ih ili ne te što su im glavni sastojci odlučio je provjeriti časopis Wired. Otkrili su sedam glavnih sastojaka žvakaće gume jednog proizvođača. Zanimljivo je da baza žvakaće gume dolazi iz istog sastojka koji služi za proizvodnju automobliskih guma, prenosi Wired, a jedan od najpoznatijih proizvođača žvakaćih guma Wrigley tvrdi kako upotrebljava prirodne sastojke poput kuhanog soka borovine (nekima poznatiji kao smola). Neki sastojci žvakaćih guma pogodni su i za dijabetičare, a neki su zaslužni za čišćenje zubi a da ne oštećuju caklinu. Među sastojcima je i onaj koji je i u drugom voću poput bresaka. Kad je posrijedi aspartam, iz Wireda kažu: ako Američka agencija za hranu nije zabrinuta glede tog sastojka, zašto bi bili svi ostali? Ipak, kao i sa svime, tako ni sa žvakaćim gumama ne treba pretjerivati.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
21:05 19.03.2011.

Mi ispljunemo, ne gutamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije