Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispunite najveću nacionalnu anketu

Uključite se u borbu za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj i osvojite vrijedne nagrade, ovo su prvi koraci!

Žene koje mijenjaju Hrvatsku
Foto: Shutterstock
1/2
02.05.2024.
u 14:05

Kako bismo bolje razumjeli i povećali svijest o izazovima s kojima se žene u Hrvatskoj suočavaju, od nejednakosti u plaćama do nedostatka prilika za napredak, pokrenuli smo projekt "Žene koje mijenjaju Hrvatsku"

Sjećate se trenutaka kada ste kao djevojčice sanjale velike snove, a uzori su vam bile žene oko vas - majke koje su s ljubavlju i snagom vodile obitelj, bake koje su prenosile svoju mudrost i iskustvo sljedećim generacijama, starije sestre koje su bile naša podrška i uzor, ili možda neke od heroina poput Marije Jurić Zagorke ili Ivane Brlić Mažuranić - žene čija su djela ostavila neizbrisiv trag u Hrvatskoj povijesti. Njihova hrabrost, vizija i odlučnost obilježili su njihovo vrijeme i ostavili nasljeđe koje traje i danas. No, dok se divimo njihovim dostignućima, suočavamo se s gorućom stvarnošću – rodna neravnopravnost koja još uvijek vlada u našem društvu.

Sjenke nepravde: Plaće žena u Hrvatskoj

Ne možemo zanemariti činjenicu da su žene i dalje suočene s izazovima nejednakosti, posebno kada je riječ o plaćama. Često čitamo naslove poput: "Žene u Hrvatskoj imaju niže plaće od muškaraca" ili “Žene su mnogo slabije plaćene od muškaraca čak i u državnim službama". Ti naslovi podsjećaju nas da iako smo napredovali, još uvijek ima mnogo posla koji treba obaviti kako bismo postigli stvarnu ravnopravnost spolova. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća za žene u poduzećima u 2021. iznosila je 911 eura, točnije za 66 eura manje nego prosječna plaća muškaraca. Ta nepravda nije samo statistički podatak, već stvarnost s kojom se žene suočavaju svakodnevno.

Potaknite promjene svojim sudjelovanjem

No, svaka promjena počinje jednim korakom. Upravo zato, kako bismo bolje razumjeli i povećali svijest o izazovima s kojima se žene u Hrvatskoj suočavaju, od nejednakosti u plaćama do nedostatka prilika za napredak, pokrenuli smo najveći multimedijski projekt Večernjeg lista "Žene koje mijenjaju Hrvatsku" kojim ukazujemo na neprocjenjivu ulogu žena u Hrvatskoj kroz povijesti i sadašnjost te potičemo na veću ravnopravnost. Na taj način želimo potaknuti kompanije i institucije da se angažiraju u izjednačavanju radnih prava i primanja između spolova te pružiti podršku ženama u ostvarivanju njihovih profesionalnih ciljeva i ambicija jer snažne, motivirane žene su temelj zdravog i prosperitetnog društva.

Kako bismo postigli ove ciljeve, potrebna nam je vaša pomoć. Sudjelovanjem u prvom hrvatskom istraživanju o ravnopravnosti, u kojem pitamo žene kako se osjećaju u svom životnom i radnom okruženju, osjećaju li se ravnopravno i što bi mijenjale, osim što pridonosite pronalaženju rješenja koja će promijeniti položaj žena u Hrvatskoj, imate priliku osvojiti vrijedne nagrade poput Samsung Galaxy A14, Samsung Galaxy Tab S9+ tableta i Mini MBA programa.

Nakon istraživanja, rezultate ćemo prezentirati kroz teme i komentare relevantnih stručnjaka. No, tu ne stajemo jer u drugoj polovici godine izrađujemo povelju VL Women, odnosno dokument koji hrvatske kompanije potpisuju s Večernjim listom kao obavezu izjednačenja radnih prava i primanja s pravima muškarca. Pripremamo i dokumentarni film „Vještice“, jedan od najiščekivanijih filmova Večernjeg lista koji autentično, hrabro i inovativno predstavlja temu spaljivanja vještica i borbu za ravnopravnost žena, a zatim i interaktivnu izložbu žena koje su mijenjale i mijenjaju Hrvatsku.

Vaša podrška nam je ključna za ostvarivanje pozitivnih promjena u našem društvu jer samo zajedničkim snagama možemo raditi na stvaranju pravednijeg i ravnopravnijeg društva.

Nastavite pratiti projekt Žene koje mijenjaju Hrvatsku jer ovo je samo početak naše priče u borbi za ravnopravnost žena u Hrvatskoj!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije