Fizalis, poznata kao peruanska jagoda, vrlo je korisna i ljekovita biljka, a posljednjih godina, upravo se njezina mnogobrojna blagotvorna svojstva, nalaze u fokusu interesa i proučavanja.
Riječ je o jednogodišnjoj biljci, srodniku rajčice čija je veličina plodova (bobica) otprilike jednaka veličini divlje trešnje. Fisalis je slatko-kiselog okusa. Može se konzumirati sirov, a priprema se na različite načine: primjerice u džemu i kompotu.
Međutim, njegovi korisni sastojci najviše će goditi organizmu ukoliko ga stavimo kao jedan od sastojaka u osvježavajuću ljetnu salatu.
Plod fizalisa bogat je šećerima, limunskom kiselinom i vitaminom C. Povećava imunitet, liječi reumatske bolesti, tumora te djeluje kao snažan antibiotik.
>>Lubenica je najbolji saveznik za dijetu, a snižava i kolesterol
>>Nekoliko super razloga zašto biste u prehranu trebali uvrstiti sok od rajčice
>>9 namirnica koje bi svaki muškarac trebao uvrstiti u svoju prehranu