Uskrsna trpeza u pravilu je obilna, no može obilovati i brojnim zdravim namirnicama. Poput onih koje, primjerice, preporučuje crkvena naučiteljica i mističarka sv. Hildegarda iz Bingena. Kako bi i naš svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila sv. Hildegarda, odnosno recepte koje je u knjizi „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ objavio „Verbum“ iz Splita.
Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira. Prema da u njezinim preporukama za ishranu nema mnogo mesa, za Uskrs se preporučuje janjeće meso. A od posebnih „Hildegardinih začina“ tu su galgant, zubovac, izop, mješavina začina s piskavicom, majčina dušica, muškatni oraščić…
PIROVA JUHA
Sastojci:
1 usitnjena glavica luka
1 žlica maslaca
1 l vode
1 vršak noža ovih začina: zubovac, galgant, muškatni oraščić
1-2 žličice soli
Priprema: Luk prepržiti na maslacu i zaliti vodom. Dodati sol i začine, zakuhati. U juhu po želji dodati: okruglice od pira, pirovo tijesto za juhu, pirovu krupicu. U juhu se prilikom prženja mogu dodati 2 žlice usitnjene proljetne koprive - ona će želudac očistiti od sluzi a krv od toksina.
JANJEĆI BUT SA ZAČINSKIM BILJEM
Sastojci:
¼ l bijelog vina
1 janjeći but (oko 2-2 ½ kg)
vezica svježeg peršina
1 grančica ljupčaca
1 grančica majčine dušice
1 žličica barske metvice u prahu
2 režnja češnjaka
sol
1 žličica galganta
1 vezica povrća za juhu
Priprema: S buta skinuti suvišnu masnoću i kožicu. Češnjak usitniti i zgnječiti s malo soli te u njega pomiješati usitnjeno bilje. U to dodati malo ulja i napraviti marinadu. Polovicu marinade premazati po butu i ostaviti da odstoji 1-2 sata. Nakon toga but premazati preostalom marinadom. But dobro zapeći sa svih strana u posudi za pečenje, dodati povrće za juhu te zaliti s pola bijelog vina i malo vode. Peći 1- 1 ½ sat te pred kraj pečenja umiješati ostatak vina i 1 žlicu pirova brašna u tekućinu od pečenja.
PIROVA TJESTENINA NA TALIJANSKI
Sastojci:
250 g pirove tjestenine
1 čaša tučenog vrhnja
400 g sezonskog povrća (mrkva, pastrnjak, tikvice, mahune i sl.)
1 glavica luka
1 manji češnjak
malo maslaca
Začini: zubovac, galgant, majčina dušica, izop, peršin, mješavina začina s piskavicom
Pirovu tjesteninu skuhati u osoljenoj vodi i procijediti.
Luk prepržiti na maslacu, dodati povrće i zaliti s malo vode. Kad povrće omekša dodati začine po ukusu i usitnjeni češnjak. Osoliti i umiješati vrhnje. Na kraju umiješati i tjesteninu.
Poslužiti sa zelenom salatom i parmezanom.
Uz to vrlo dobro ide čaša crnog vina.
USKRSNA PLETENICA
Sastojci:
500 g bijelog pirovog brašna
200 g maslaca
3 žumanjka
1 paketić suhog kvasca
sol
3 žlice šećera od šećerne trske
3 žlice vrhnja
mlijeko
Priprema: Pomiješati sve sastojke i umijesiti glatko tijesto, koje treba više puta promijesiti i razvaljati te na kraju staviti u toplu zdjelu. Tijesto ostavimo da stoji 30 min a zatim ga podijelimo na 3 dijela i oblikujemo pletenicu, koju prvo premažemo s bjelanjkom. Oblikovano tijesto položimo u kalup i premažemo žumanjkom, posipamo sa štapićima ili listićima badema i krupnim šećerom. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne porumeni.
Pet trikova za dekoriranje uskrsnog stola 🐰