Isprobajte

Uvijek plačete kada režete luk? Spriječite suze uz ova dva jednostavna koraka

Shutterstock
09.02.2021.
u 14:30

Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti.

Baza za mnogo jela je luk, ali ljudi često izbjegavaju dinstanje istog kao korak u kuhanju iz jednostavnog razloga - ne mogu ga narezati bez suza.

Zašto se to uopće događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa kemikaliju - sintazu - koja pak u dodiru sa sumporom (koji je sastavni dio luka), stvara kemijski spoj nazvan sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih žlijezda.

Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti, prenosi britanski Express, u dva koraka.

Pogledajte super jednostavnu metodu kako savršeno razbiti jaje u tavu!

Prvo, prije sjeckanja stavite luk u hladnjak na 30 minuta ili u zamrzivač na 15. Nadražujuće kemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju.

Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk - na taj način će se raspršiti kemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi bilo i da uključite napu ili mali ventilator tijekom rezanja.

Djeca ne žele jesti povrće? Pokušajte to riješiti s ovim trikom:

1/1
Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:35 09.02.2021.

A jesu vam savjeti prva liga , evo da i ja pripomognem u vašem stilu:natočite kadu punu vode i u nju potopite dasku za rezanje , na dasci narežite luk i kad ste gotovi izvadite čep da pustite vodu.Prednost jee što će i daska za rezanje biti čista.

Avatar Asterix
Asterix
15:35 09.02.2021.

Ja stavim masku za ronjenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije