već ih imate doma

Uz ova dva prirodna sastojka vaši stari, tvrdi ručnici izgledat će poput novih

shutterstock
22.09.2024.
u 08:00

Uobičajen problem s ručnicima je da izgube mekoću i postanu kruti, ali postoji jednostavan način da ih ponovno učinite mekanima uz jedan jednostavan trik za pranje rublja.

Ako pretrpate perilicu rublja, vaši ručnici možda neće imati dovoljno prostora za temeljito ispiranje, što može dovesti do nakupljanja ostataka sapuna koji s vremenom učvršćuju tkaninu. Cassandra, stručnjakinja za čišćenje i autorica bloga Frugal Family, također naglašava da previše deterdženta može uzrokovati da ručnici izgube svoju mekoću, piše Mirror

Objasnila je: ‘Deterdžent koji koristite za pranje može se nakupiti u vlaknima ručnika, čineći ih s vremenom manje mekima i grubljima na dodir, što smanjuje njihovu upijajuću sposobnost’, No, ne brinite, postoji brz i jednostavan način da krute ručnike vratite u prvobitno stanje, koristeći samo dva jednostavna kućanska sastojka.

VEZANI ČLANCI: 

Cassandra savjetuje: ‘Vrlo je lako obnoviti ručnike koji su izgubili mekoću, a za to su vam potrebne samo dvije stvari koje vjerojatno već imate kod kuće: bijeli ocat i soda bikarbona’. Kako ovo funkcionira?

Zahvaljujući svojoj kiselosti, bijeli ocat pomaže omekšati ručnike tako što razgrađuje alkalni deterdžent, omogućujući ručnicima da se temeljitije očiste. Osim toga, djeluje kao prirodni omekšivač tkanine, opuštajući vlakna u ručnicima i čineći ih puno mekšima nakon tretmana. Soda bikarbona, s druge strane, djeluje kao blagi abraziv, nježno uklanjajući preostale naslage s vlakana koje ocat nije uspio otopiti.

VEZANI ČLANCI: 

Za početak, skupite sve svoje ručnike i stavite ih u perilicu, ali pazite da ne preopteretite stroj. Zatim ulijte 240 ml bijelog octa u ladicu za deterdžent, bez dodavanja ikakvog deterdženta ili omekšivača. Operite na vrućem ciklusu na 90°C. Nakon završetka prvog pranja, pokrenite perilicu još jednom na visokoj temperaturi, ovaj put dodajući 200 g sode bikarbone u ladicu za deterdžent.

Već nakon ovog tretmana, ručnici bi trebali biti puno mekši. Osušite ih na suncu ili u sušilici rublja na niskoj temperaturi. Nakon što se osuše, ručnici bi trebali biti ponovno mekani - kao kad ste ih prvi put kupili.

Cassandra dodaje: ‘Osvježavanje ručnika ovim pranjem trebalo bi ukloniti sve ostatke sapuna i vratiti mekoću ručnicima, ali ponekad može biti potrebno nekoliko pranja da bi se postigao željeni rezultat, ovisno o tome koliko su ručnici istrošeni’.

Odličan trik kako da vam ručnici budu mekani i mirišljavi: Dodajte samo jedan proizvod u pranje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije