Većina sapuna provjerena je od strane američke Agencija za hranu i lijekove koja ima pravilo da takvi proizvodi moraju imati otisnuti datum isteka roka. Iako na većini piše da mogu trajati dvije godine i više, na ručno rađenim sapunima preporuča se da ih potrošite u godinu dana od kupnje. To je zato što se prirodni sastojci u nekim sapunima mogu pokvariti, piše Insider.com.
Ipak, sapun ima jednako dobro djelovanje i nakon što mu istekne rok trajanja. Sapuni su surfaktanti, supstance koje snižavaju površinski napon vode i molekule postaju klizave. Na taj način bakterije s vaših ruku fizički skliznu kada perete ruke dulje od 20 sekundi.
Ako je sapunu istekao rok trajanja mrvi se, suh je i izgubio je miris koji je imao prije. Još jedan znak su narančaste točkice koje može dobiti jer ulje u sapunu užegne.
Kako pravilno oprati ruke saznajte u videu:
Zaključak je da ga, bez obzira na otisnuti datum, možete koristiti jer je i dalje djelotvoran, a Insider.com donosi i recept kojim možete napraviti vlastiti sapun kod kuće.
Da biste ga napravili kod kuće trebate dva elementa: mast - bilo koja ima funkciju, od maslinovog do kokosovog ulja i lužinu - Natrijev hidroksid je najbolji izbor za tvrde, a kalijev hidroksid za tekuće. Kombinacija oba hidroksida je dobar odabir za sapune gelaste teksture.
Sastojci koji su vam potrebni:
⅔ šalice kokosovog ulja
⅔ šalice maslinovog ulja
⅔ šalice neke druge masnoće - bademovo ili suncokretovo ulje ili grožđana mast
¼ šalice sto postotnog natrijevog hidroksida
¾ šalice hladne vode
Staklenka
Kalupi za sapun
Zaštitne naočale i rukavice
Upute:
Prekrijte radnu površinu, zaštitite sebe rukavicama, naočalama i odjećom. Izmjerite sve sastojke, a zatim lagano dodajte lužinu u vodu (nikad obrnuto!). Miješajte sastojke, a kada stanite kada voda postane čista. U jednu staklenku pomiješajte tri ulja, zagrijite ih u mikrovalnoj oko jedne minute. Temperatura ulja bi trebala biti oko 48°C. Neka se lužina i ulja ohlade na temperaturu od 35 do 40,5°C.
Kada je sve ohlađeno na potrebnu temperaturu, ulja dodajte u zdjelu za miješanje, a zatim lagano dodajte lužinu i miješajte pet minuta snažno, a nakon toga nstavite lagano. Smjesa će postati svjetlije boje i gusta. Kada izgleda kao puding od vanilije, znači da je dobro.
Dodajte začine, eterična ulja i druge dodatke i sve pomiješajte. Smjesu izlijte u kalupe i prekrijte plastičnom folijom. Sve zamotajte u ručnik.
Nakon 24 sata provjerite sapun, ako je i dalje mekan i topli neka odstoji još 12 ili 24 sata. Kada je hladan i glatki, prebacite ga na komad papira za pečenje. Ako ste koristili veliki kalup, izrežite sapun na ploške.
Natrijev hidroksid? Pa nemam ja doma kemijski laboratorij?! Da dođem u apoteku i da to tražim, mislim da bi u roku dva sata bio na policiji...