Svi se nutricionisti slažu u jednom – doručak nikako ne bi trebalo preskakati.
Trebale bi stajati uz kekse
Također je dobro znati da se upravo za taj organizmu važan prvi obrok preporučuju pahuljice, kako odraslima tako i djeci. No, najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji šokiralo je javnost – ustanovili su, naime, da većina pahuljica koje se reklamiraju kao zdrave sadrže velike količine šećera. Čak više od, recimo, čokolade.
U istraživanju je sudjelovala Jacqui Lowdon, specijalistica za dječju prehranu, koja kaže da bi kutije s takvim pahuljicama zbog velikog postotka šećera trebale u dućanima stajati pokraj čokoladnih keksa.
Pojačivači okusa
– U procesu proizvodnje gube se brojne nutritivne vrijednosti namirnica, zbog čega proizvođači dodaju pojačivače okusa i, naravno, šećer kako bi njihov proizvod imao okus koji će se svidjeti konzumentima – objašnjava Lowdon te zaključuje da bi kupci obvezno trebali čitati što sve sadrži i u kojoj količini ono što kupuju te da se ne daju zavarati porukama o dodanim vitaminima i mineralima.
Da treba pažljivo birati što ćete doručkovati, slaže se i magistrica nutricionizma Mirela Marić, koja kao najzdraviju opciju navodi zobene pahuljice.
– Savjetujem da se, umjesto kupnje gotovih kombinacija, uzme nekoliko vrsta žitarica i onda kombinira po volji. Žitarice su dobar izvor energije zbog čega se i preporučuje konzumirati ih ujutro, no recimo zobene su dvostruko manje kalorične od kukuruznih pahuljica – objašnjava Marić te dodaje da je bitno i ono što se dodaje u pahuljice.
Tako treba pripaziti na suho voće koje sadrži veću koncentraciju šećera od svježeg voća, kao i na voćne jogurte. Najbolje je, preporučuju nutricionisti, za pojačavanje okusa staviti cimet, steviju ili med.
Otkrili nam Ameriku. Na svakom pakiranju pahuljica piše postotak šećera, i svatko tko zna čitati može vidjeti da se unutra nalazi ogromna količina šećera. Ja stavljam cimet na pahuljice i to jedem svako juto, no cimet ima jak okus ii potpuno \"prekrije\" okus pahuljica.