INTRIGANTAN DETALJ

Više od ukrasa: Znate li što zašto većina ženskih gaćica na prednjem dijelu ima mašnu?

Shutterstock
09.09.2024.
u 08:00

Vrpca u obliku mašne na ženskom donjem rublju nije samo dekorativni dodatak. Ona ima praktično naslijeđe staro stoljećima

Jeste li primijetili da većina ženskih gaćica na prednjem dijelu ima malenu vrpcu u obliku mašne koja, osim ukrasne, nema nikakvu drugu svrhu? Isti ukras često se, iako rjeđe nego na gaćicama, može vidjeti i na grudnjacima. Ovaj detalj zaintrigirao je brojne korisnike društvenih mreža, a portal Browsefeed.me je istražio povijest ovog zanimljivog modnog simbola te otkrio kako je točno mašnica postala nezaobilazni dio ženske intime.

Vrpca u obliku mašne na ženskom donjem rublju nije samo dekorativni dodatak. Ona ima praktično nasljeđe staro stoljećima, točnije iz vremena prije nego što su izumljene rastezljive tkanine. Povijesni dokazi upućuju na to da vrpca u početku nije imala nikakvu estetsku vrijednost već svoju funkcionalnu svrhu.

VEZANI ČLANCI:

Prije pojave elastičnih materijala, vrpce s uzicama koristile su se kako bi spriječile da donje rublje sklizne s tijela. Takve vrpce bile su provučene kroz čipkaste otvore na pojasu te su se vezale oko struka, osiguravajući da odjevni predmeti ostanu na mjestu. Drugim riječima, u nedostatku gume i sličnih pomagala kakva danas poznajemo, naši su preci morali biti domišljati i snalazili su se kako su znali i umjeli.

Danas mašna na donjem rublju ima isključivo estetsku svrhu, a često se povezuje sa šarmom, ženstvenošću i daškom nevinosti. Online rasprave, poput onih na Redditu, često hvale vrpcu zbog njenog 'slatkog' i 'ženstvenog' izgleda. Osim toga, položaj vrpce na prednjem dijelu odjevnog predmeta i danas ima svoju praktičnu funkciju: pomaže u brzom prepoznavanju prednjeg dijela odjeće, posebno pri odijevanju u uvjetima slabog osvjetljenja. Ovaj spoj forme i funkcije doprinosi trajnoj privlačnosti vrpce.

GALERIJA Smrdljivi martini ponovno su se pojavili: Donosimo nekoliko načina kako ih se riješiti, a jedan trik veliki je hit!

1/5

Da bismo uistinu spoznali i cijenili značenje mašne, moramo baciti pogled na evoluciju ženskog donjeg rublja. Povijesni dokazi o donjem rublju su rijetki, no neka umjetnička djela, književnost i očuvani odjevni predmeti ipak nam pružaju uvid u to kako su stvari po tom pitanju funkcionirale nekad. Prije 15. stoljeća, ženska odjeća obično je uključivala podsuknje, košulje i ponekad korzete.

Razdoblje preobrazbe označilo je 19. stoljeće kada su se obične ženske gaće počele ukrašavati čipkom i drugim ukrasima. U ovom razdoblju popularne postaju i tzv. pantalete, duge gaće koje su se nosile ispod haljina, koje su također imale vrpcu koja je sprječavala da donje rublje ne sklizne niz noge. Popularna vrpca, koja se vezala u obliku mašne, zadržala se i nakon uvođenja rastezljive gume u donje rublje.

Kako su se modni trendovi razvijali, vrpca u obliku mašne prošla je put od praktičnog do modnog detalja. Iako njezina izvorna svrha sprječavanja klizanja rublja više nije relevantna, estetski šarm vrpce i dalje očarava i nositelje i dizajnere. Njezina stalna prisutnost u ženskom donjem rublju odražava njezinu trajnu privlačnost i sofisticiranost. Mašna na donjem rublju tako danas predstavlja spoj praktičnosti i stila.

Žena se požalila na Redditu: 'Sestra mi je čuvala dijete, a zatekla sam je kako ga doji!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije