Velik broj znanstvenih istraživanja navodi likopen (sastojak u rajčicama zbog kojeg su one lijepe crvene boje) moćnim zaštitnikom kože. Jedno istraživanje sveučilišta u Manchesteru otkrilo je da svakodnevno konzumiranje umaka od rajčice (kuhane rajčice bogatije su likopenom negoli one sirove) može povećati prirodnu zaštitu kože od opeklina izazvanih suncem za čak 33%.
Drugo istraživanje, ovog puta sa sveučilišta Keele, pokazuje da likopen može intenzivirati i tamnjenje. Zajedno s prirodnim pigmentom, melaninom, pomaže i da preplanuli ten duže traje. Likopen pojačava sastojak u koži – prokolagen, koji je čini mekom i mogao bi je zaštititi od starenja smanjivanjem štete koja nastaje u kožnim stanicama.
Zaštitite kožu: svakodnevno jedite kuhane račice, to jest umak od rajčice.
>>Ovo morate znati ako želite sačuvati mladolik izgled
>>Solarij utrostručuje rizik od dobivanja malignih stanica
Pa, do svoje dvadesete, paradajz sam jeo vrlo rijetko. Početkom 8. mjeseca i kroz cijeli 8 mjesec je vrijeme paradajza. Sada ga ima preko cijele godine, no njegova kvaliteta je toliko loša da te prosto odbija da ga jedeš! Prvu pizzu koju sam pojeo u životu u prolazu Tuškanac, povratio sam! Danas se ta hrana toliko razmahala, da je prosto nevjerojatbo! Valjda to tako treba biti: Podsjeća me na Kalcij! Bilo je godina kada su hvalili kalcij i hranu koja obiluje Kalcijem, pa onda nekoliko godina da je strašno štetan za ljudski organizam. Tako je sada s paradajzom! Jednom je zdrav, jednom je pun vode, čak sam čuo da ga neki ljudi neće jesti jer drugi misle da je Komunist!!!