Ako suđe perete ručno umjesto u perilici , vjerojatno vam je 'alat' za čišćenje ostataka hrane s tanjura obična spužva; no jeste li znali da se s njom često po posuđu razmaže još više bakterija , čak i kada vam se čini da je čisto?
Tako napominje norveški znanstvenik Trond Møretrø s Instituta za istraživanje hrane, a onima koji za pranje suđa koriste spužvu savjetuje - da je odmah bace u smeće.
Taj je popularni predmet za čišćenje, rekao je za Mirror, opasan jer se na njemu lako razvija salmonela i neke druge bakterije, posebno ako spužvu koristite svaki dan pa gotovo nikad nije potpuno suha.
Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda':
Vlažni uvjeti unutar spužve savršeno su mjesto za rast bakterija; a iako većina nije opasna za ljude, na spužvi se razvija i salmonela od koje se možete razboljeti.
- Jedna spužva može sadržavati više bakterija nego što ima ljudi na Zemlji. Vlažna je i skuplja ostatke hrane koji su također hrana za bakterije, što vodi do njihovog brzog rasta - objasnio je.
Znanstvenik je rekao i da čišćenje spužve ne čini veliku razliku, a jedini način da dok ju koristite osigurate potpunu higijenu je svaki dan nova spužva– što je skupo i loše za okoliš.
Prema Trondu, najbolja stvar koju možete upotrijebiti za pranje suđa je četka za ribanje, jer se njene čekinje suše dovoljno brzo da bakterije ne mogu dugo preživjeti, a ima i ručku ruke drži dalje od izravnog kontakta s njima.
"Budući da se četka vrlo brzo suši, štetne bakterije odmah umiru, a njena ručka sprječava izravan kontakt ruku s njima. Zato predlažem da sljedeći put kada trebate novu spužvu radije isprobate četku koja je po svemu bolji izbor za pranje posuđa", zaključio je.
Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!
Evo koristim ju vec cetrdeset godina i gle cuda, jos sam ziv. Dali se ti 'znanstvenici' ponekad zapitaju da mozda i nije dobro zivjeti u sterilnim uvjetima gdje je sve savrseno?