Uf...

Zaboravite na kvake i WC školjke! Evo gdje je pravo leglo bakterija

kuhinja
Foto: Shutterstock
14.11.2014.
u 11:46

Osim što dugo zadržavaju vlagu, koriste se u prostorijama u kojima inače ima puno mikroorganizama, što stvara dobitnu kombinaciju za razmnožavanje bakterija

Iako bismo prvo pomislili da je WC školjka najveća prijetnja članovima kućanstva kada su mikroorganizmi u pitanju, stručnjaci kažu – u krivu ste!

Kuhinjske krpe i vlažni ručnici odlična su podloga za razvijanje bakterija. Osim što dugo zadržavaju vlagu, koriste se u prostorijama u kojima inače ima mnogo mikroorganizama, što stvara dobitnu kombinaciju za razmnožavanje bakterija.

Nedavna studija sa sveučilišta u Arizoni otkrila je da se koliformna bakterija, inače prisutna u ljudskoj stolici, a koja može dovesti do trovanja hranom i prouzročiti proljev, nalazi na 89% kuhinjskih ručnika ili krpa, dok je E. coli pronađena u 25.6 % ručnika.

Istraživači upozoravaju da takve ručnike imamo često u rukama i njima brišemo i druge kućanske površine pa će se bakterije lako proširiti dalje, a mogu doći u dodir i sa sirovim mesom, piše Daily Mail.

Nije dovoljno oprati ručnike

Znanstvenici upozoravaju da nije dovoljno samo ručnike i kuhinjske krpe oprati u perilici rublja i posušiti. Nedavna istraživanja otkrila su da će doći do ponovnog razmnožavanja bakterija kada se ručnici navlaže. Da biste bili sigurni da su krpe i ručnici čisti, potopite ih na dvije minute u razrijeđeni izbjeljivač prije pranja u perilici.

Upozoravaju i da se ručnici za lice nikada ne trebaju upotrebljavaju u druge svrhe. Tako, primjerice, nemojte brisati pod ručnikom kojim se brišete nakon kupanja.

>>4 iznenađujuća načina da spriječite prehladu već danas

Komentara 4

BA
banijash
14:14 14.11.2014.

Seoska djeca odrastaju u okolini gdje je puno bakterija i nemaju problema sa alergijama kao gradska djeca odrasla u "sterilnim" uvjetima.

Avatar abakus
abakus
12:41 14.11.2014.

Hm, svaki put kad pročitam neki ovakav članka, sjetim se sterilizatora bočica za djecu koji su nam svojevremeno svi mogući vrlo usrdno nastojali uvaliti. Nikad ga nismo imali, bočice smo normalno prali pjenom za pranje suđa i potom ispirali toplom vodom. Trebam li uopće reći da nam nikad ni jedno dijete nije imalo probleme s proljevom? Močiti krpe za suđe u izbjeljivaču...? Koliko čovjek mora biti ispranoga (izbjeljivačem moderne "znanosti") mozga da mu ovako nešto padne na pamet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije