Još uvijek postoje zablude i pitanja o tome je li sol zaista štetna je li štetno smanjiti unos soli pa čak je li povećan unos soli zdrav. To su posljedica dezinformiranja od strane nekih dijelova industrije hrane, ali i predrasuda koje se temelje na davno usvojenim stavovima o tome koliko je sol nužna i važna. Nema nikakve sumnje da je određena količina soli neophodna za život, ali kako je još prije nekoliko stotina godina rekao Paracelsus, doza određuje kada nešto korisno postaje otrov.
Dovoljna dnevna količina soli za normalno funkcioniranje našega tijela je 2 grama, preporuka maksimalno dozvoljene količini soli prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 5 grama, a prosječan unos u Hrvatskoj je preko 11 grama. Pametnome dosta. I zbog toga nikome ne solimo pamet kada govorimo o potrebi sustavnog, trajnog organiziranog provođenja nacionalnog plana. Primarno zbog zdravlja pojedinca i nacije, ali isto tako zbog enormne uštede u zdravstvu. Dokazano je da je to najisplativiji način prevencije, a velika količina novaca koju društvo gubi zbog prevelike konzumacije soli mogla bi se usmjeriti na poboljšanje dijagnostike i plaćanje skupih terapija, pa i povećanje plaća zdravstvenih radnika. Na žalost, to sigurno neće ući u razmatranja buduće reforme zdravstva.
Zadnjih nekoliko tisuća godina kuhinjska sol smatrana je isključivo korisnom, zdravom, nužno neophodnom za život. Zbog kuhinjske soli vodili su se ratovi, krijumčarenja solju najstrože su kažnjavana. Pa i Dubrovačka Republika je zbog svoje trgovine i jačanja svoje moći oko stonske solane sagradila obrambene zidine koje su nakon kineskog zida najduže na svijetu. Kuhinjska sol je bila bijelo zlato, u neku ruku čuvar života. Ne treba stoga niti čuditi što su Grci smatrali kako je Afrodita, grčka božica ljubavi rođena iz morske pjene. I zaista, možda upravo zbog Afrodite, male količine soli pospješuju fertilitet i seksualnost. Korijen latinske riječi zdravlje - salus dolazi od riječi sal što znači sol, kao i pozdrav salve i mnoge izvedenice, primjerice salutirati. Naime, nekada su vojnici zbog važnosti i vrijednosti soli plaćani solju, a od tu je ostao i engleski naziv za plaću – salary. No, sol je tada bila neophodna zbog rasta populacije i potrebe konzerviranja hrane jer je tako omogućavana prehrana većeg broja ljudi.
S vremenom i razvitkom tehnologije i upoznavanjem drugačijih načina čuvanja hrane prekomjerno dodavanje soli postaje u svakom pogledu suvišno. Suvišno i štetno je bilo i ranije, no budući da je ljudski vijek bio znatno kraći to nije toliko dolazilo do izražaja kao zadnjih desetljeća. Ono je postalo očitije tek u postantibiotskoj eri i nakon početka cijepljenja. Danas postoje brojni dokazi kako je prekomjeran unos soli poguban na zdravlje u tolikoj mjeri da neki autori ponovo prizivaju grčku mitologiju i kuhinjsku sol nazivaju Posejdonovim otrovnim darom. U Bibliji sol je sredstvo kojim Bog kažnjava Lotovu ženu koja se obazirala na Sodomu i Gomoru dok su bježali pred Božjim gnjevom („A Lotova se žena obazre i pretvori u stup soli“. Postanak 19,17). Pretvorena je u stup soli zbog oklijevanja da napusti pogrešan i loš život. Nemojte zbog oklijevanja prihvaćanja nužnosti smanjivanja prekomjernog unosa soli prijevremeno napustiti ovaj Svijet.
Hrvatska se ubraja u stvarne civilizirane zemlje u kojima postoji želja i plan kojem je cilj smanjivanje unosa soli. U programu kojem je moto – „Manje soli, više zdravlja“ sudjeluje svi relevantni subjekti i vjerujemo da će Ministarstvo zdravstva ipak razmotriti Nacionalni program i barem obnoviti Strateški plan s kojim smo krenuli prije nekoliko godina koji je bio vrlo uspješan, ali je nenadano prestao. No, vi nemojte čekati. Priključiti se inicijativi Hrvatske lige za hipertenziju i postanite s nama lovac na Tihog ubojicu. Učite i slušajte od nas. Spasite barem jedan život.