imala teške simptome

Zbog alergijske reakcije završila kod doktora: Uzrok je bio potpuno neočekivan

Shutterstock
19.08.2024.
u 15:30

"Bilo je užasno. Znala sam da sam alergična na nešto, ali nisam imala pojma što je uzrok tome. Oči su mi bile toliko crvene da je izgledalo kao da nosim masku za oči i to je utjecalo na moj vid", rekla je žena iz Londona

Georgina Jelley (28) u travnju ove godine ugradila je kontracepcijsku spiralu, a nakon tri tjedna kasnije počela je osjećati čudne simptome poput svrbeža i žarenja očiju, glavobolje i osipa. Liječnik joj je tada prepisao oralne steroide i antihistaminike, a pogoršanje je nestalo u roku od nekoliko dana, piše The Sun.

Nakon tri tjedna, Jelley je pretrpjela još jednu alergijsku reakciju, no ovoga puta s težim simptomima. Vid joj je bio narušen i imala je jake glavobolje. Ubrzo je upućena očnom specijalistu i podvrgnuta magnetskoj rezonanci da bi se isključila zlokobnija dijagnoza poput tumora.

VEZANI ČLANCI:

"Bilo je užasno. Znala sam da sam alergična na nešto, ali nisam imala pojma što je uzrok tome. Oči su mi bile toliko crvene da je izgledalo kao da nosim masku za oči i to je utjecalo na moj vid", rekla je komercijalna istraživačica iz jugoistočnog Londona, ujedno i majke djevojčice. 

Opsežni testovi nisu ništa pokazali, a liječnici su zaključili da su njezini simptomi posljedica ekstremnog ekcema. Jelley je počela gubiti nadu da će dobiti dijagnozu. "Potrošila sam skoro 400 funti na kreme pokušavajući riješiti problem. Bila sam očajna", objasnila je.

Kasni vam menstruacija? Ne paničarite, ovo mogu biti neki od razloga

1/7

Nakon što je shvatila da je alergijske reakcije uvijek imala tijekom trajanja mjesečnice, počela je istraživati ​​preosjetljivost na progesteron (PH). Radi se o rijetkom stanju koje uzrokuje alergijske reakcije tijekom ženskog menstrualnog ciklusa kada se oslobađaju jajašca.

"Bilo je to veliko iznenađenje za mene. Rečeno mi je da je to rijetkost. Šokantno je pomisliti da sam zapravo alergična na svoje mjesečnice", rekla je Jelley. Odlučila je ukloniti spiralu te se vratila kontracepcijsku injekciju što znači da nema mjesečnice svaki mjesec. Od tada se nijedan od iscrpljujućih simptoma nije vratio, zbog čega je ona presretna.

VIDEO Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu

"Osjećam se mnogo bolje otkako su mi uklonili spiralu. Bilo je tako bolno i užasno, a nismo imali pojma zašto se to događa", izjavila je. Liječnik joj je preporučio ugradnju spirale nakon što je doživjela simptome predmenstrualnog disforičnog poremećaja zbog injekcija kontracepcije. Sa spiralom su joj mjesečnice u početku bile neredovite, a kada je došao prvi ciklus počeli su simptomi.

"Mislila sam da je to možda reakcija na moj omekšivač za rublje ili tako nešto", objasnila je. Sada želi podići svijesti o preosjetljivosti na progesteron. "Znala sam da to nije samo ekcem, poznajete svoje tijelo i uvijek trebate slušati svoj instinkt", zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije