obratite pažnju

Liječnik upozorio: Ovaj znak na koži mogao bi značiti rak!

Shutterstock
13.08.2024.
u 06:00

Povezan je s rakom pluća, dojke, maternice, debelog crijeva, gastrointestinalnog sustava, urinarnog trakta i jajnika

Dr. Scott Walter, certificirani dermatolog na području Denvera, upozorio je svojih 1,2 milijuna TikTok pratitelja da budu svjesni neobičnog simptoma koji može upozoriti na ozbiljnu unutarnju bolest. Brzi rast bijele dlake na mjestima koja su inače bez dlaka može značiti da imate rijetko stanje kože koje se zove stečena hipertrihoza lanuginoza (HLA), piše NY Post. 

“Lanugo se definira kao fine, nepigmentirane, pramenove dlačice, slične onima koje beba ima nakon rođenja”, objasnio je Walter na TikToku prošli tjedan. "Ali kod odraslih, rast ovih dlačica je paraneoplastičan, što znači da je to poremećaj zbog kojeg unutarnji rak uzrokuje da naše tijelo reagira na određeni način."

VEZANI ČLANCI:

Walter je rekao da lanugo raste na ušima, obrazima i nosu. Povezan je s rakom pluća, dojke, maternice, debelog crijeva, gastrointestinalnog sustava, urinarnog trakta i jajnika. "Ono što je ludo je da ovaj znak može prethoditi dijagnozi raka dvije i pol godine, što znači da bi ovo mogao biti prvi znak da imate rak", rekao je Walter.

"Ovo je vrlo rijetko i ne želim vas plašiti, ali mislim da je to zanimljiv način na koji nam koža govori da se nešto događa iznutra", dodaje. Prema Informacijskom centru za genetiku i rijetke bolesti, manje od 1000 Amerikanaca ima HLA. Simptomi uključuju upalu jezika, otečene izbočine na jeziku, promijenjen osjet okusa, proljev i gubitak težine.

U jednom slučaju, 68-godišnja žena je izjavila da se osjeća kao da joj jezik gori - i imala je finu lanugo dlaku po cijelom licu.  Prije podvrgavanja radioterapiji dijagnosticiran joj je HLA i rak rektuma. 

Ako imate ovakve simptome kod bolova u trbuhu, obavezno posjetite liječnika!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije