Zbog krize pada broj rastava braka

23.12.2008.
u 12:04

Recesija i ekonomska kriza donijele su mnoštvo novih problema, natjerale mnoge na prilagodbu, a svi su uglavnom prisiljeni prilagoditi se na - lošije. No jedna bi se stvar mogla pokazati u neku ruku pozitivnom. Naime, zbog krize i nedostatka novca došlo je i do pada u broju rastava jer si parovi to često ne mogu priuštiti.

Mnogima je, naime, isplativije ostati u braku, umjesto trošiti novac na rastavu. Ovaj "trend" najviše je utjecao na rastave parova srednje klase, koji se snalaze kako znaju i umiju s prihodima koje dobivaju.

Rastava za bivše supružnike znači uspostavljanje novih kućanstava, samostalnih, sa samo jednim prihodom, pa upravo to sve češće odvraća parove od rastave. Parovi sve češće posjećuju odvjetnike za rastavu kako bi se raspitali o drugim opcijama, umjesto rastave koju si ne mogu priuštiti.

Neki parovi, kaže odvjetnica za rastave Bonnie Booden, podijelili su stoga spavaće sobe pa tako i dalje žive u istom kućanstvu. Neki se dogovaraju oko provođenja vremena s djecom i obveza koje imaju kako se ne bi morali prečesto susretati pa tako žive sve dok ne odluče što napraviti.

U nekim američkim okruzima broj razvoda pao je za 5 posto u prvoj četvrtini 2008. godine u usporedbi s prošlom godinom. Slično je u većini SAD-a. Među odvjetnicima je provedena anketa nakon koje je zaključeno da je oko 37 posto odvjetnika zabilježilo pad broja parova koji traže rastavu.

Ovo nije prvi put, tvrde stručnjaci. Svaki put, naime, u posljednjih 35 godina kad bi svijet zahvatila lakša kriza, broj rastava bi pao. Ovaj je put tek nešto veća brojka zbog jačine krize.

Tko zna, možda "pod prisilom" neki otkriju da se još uvijek vole i kriza spasi brakove koji bi bili uništeni da je sve bilo kako treba. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije