ZeGeVege

Zdravi i ukusni: Isprobajte recept za vege čevapčiće

ZeGeVege kuharica
Shutterstock
05.09.2024.
u 11:24

U petak 6. rujna uz Večernji list potražite ZeGeVege kuharicu.

Veganstvo nije samo zdrava prehrana već i način života koji doprinosi očuvanju okoliša, smanjenju gladi u svijetu i dobrobiti životinja. Biljne zamjene za meso, poput tofua i tempeha, postoje već stoljećima, a danas uživamo u mnogim modernim proizvodima koji oponašaju okus i teksturu mesa. Ovi proizvodi bogati su proteinima, mineralima i vitaminima, dok su siromašni zasićenim mastima i štetnim tvarima. Uz to, biljno meso je ekološki prihvatljivije i pomaže u borbi protiv klimatskih promjena. Isprobajte jednostavan recept za vege ćevapčiće koji će vas oduševiti!

Recept za vege čevapčiće

Sastojci:

1 šalica povrtnog temeljca ili vode

1 šalica sitnih zobenih pahuljica

2 – 3 žlice začina za grill

1 žličica papra 4 žlice sezamova ulja, tahinija ili maslaca od kikirikija

4 žlice sojina umaka

3 žlice slatkog rižinog brašna (može i obično brašno, ali od slatkog rižinog brašna bude mnogo čvršća i bolja tekstura)

1,5 – 2 šalice pšeničnog glutena

Priprema:
Sve sastojke dobro promiješajte i pustite 15 – 20 minuta da zobene pahuljice nabubre. Zatim postupno dodajte pšenični gluten dok se ne dobije tekstura koju je lagano oblikovati, a čvrsta je i zadržava oblik. Oblikujte ćevapčiće i pržite ih na ulju da porumene sa svih strana. Zatim podlijte vodom da budu pokriveni pa pustite da se sve lagano krčka poklopljeno tanjurom oko 45 minuta. U vodu dodajte malo soli i tekućeg dima, a za poseban okus super je dodati i malo kokosova mlijeka. Ovako pripremljeni ćevapčići mogu se peći na tavi i roštilju ili zamrznuti za buduću upotrebu.

Osim recepta za vege ćevapčiće, u ZeGeVege kuharici možete pronaći brojne recepte i savjete za pripremu jela bez sastojaka životinjskog podrijetla. Naučite kako poznata jela poput hot doga, sarme ili Pavlove torte možete pripremiti na veganski način. Uz to, donosimo vam inspirativne priče finalista Supertalenta, koji ruše predrasude o veganstvu i pokazuju da za ovu prehranu nisu potrebne akrobacije, već samo dobra volja!

Kuharicu ZeGeVege nastalu u suradnji s Prijateljima životinja potražite u petak 6. rujna na dar uz Večernji list.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije