PROMO

Zeleno-plava zipka na mjestu nekadašnjeg Panonskog mora

TZ Sisačko-moslavačke županije (1)
Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije
1/10
PR
Autor
PR članak
23.09.2013.
u 13:30

Sisačko-moslavačko područje poznato je po vinima, gradu Sisku koji je odolio i napadima moćnog sultana Hasan paše Predojevića, po jedinstvenom močvarnom raju u Lonjskom polju, rodama i termalnom kupalištu Topusko

Smireni prostor Sisačko-moslavačke županije velikim je dijelom priljubljen uz ogrtač moćnog Panonskog mora. Zeleno-plava zipka Hrvatske u koju je ukomponirano sedam gradova i dvanaest općina prostire se južno od Zagreba. Područje je to djelomično močvarne ravnice nizinskog toka rijeka Save, Kupe, Odre, Lonje, Gline, Česme, Ilove i Une, obrubljeno pitomim, šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica, Moslavačke, Petrove i Zrinske gore s brežuljkastom Banovinom.

Sisačko-moslavačka županija vodeća je u Hrvatskoj po broju zaštićenih područja i prva po proizvodnji obnovljivih izvora energije. No, to područje ima štošta ponuditi i turistima. Njezine su turističke osobitosti Park prirode Lonjsko polje, milenijska povijest Siska, termalno lječilište Topusko, povijesna baština Vojne krajine i turskih ratova, osebujno svjetski vrijedno drveno graditeljstvo; sakralna arhitektura; bogata lovna i ribolovna područja; vrhunska gastronomska i vinska ponuda...

Staze kojima su donedavno prolazile samo divlje životinje i ratnici danas pohode sve brojniji turisti. Proslavljeni lik skitnice s pinklecom, onoga što odlazi zato jer mora, danas je promijenio izgled – sada putnik dolazi u ovaj kraj istraživati ovdašnje zakutke, slikovitosti i tišine, oboružan fotoaparatima, kamerama, vodičima, internet tehnologijom... ali jednako zatečen i zadivljen pred nepoznatim krajem. Sisačko-moslavačka županija čaroban je kraj već po tome što ondje još nisu izumrli ljudi koji se sjećaju kako je to kada mrak pada sa zalaskom sunca i koji pamte miris drva što sagorijeva u peći.

Moslavina je domovina triju izvornih sorti grožđa od kojih se dobiva vino moslavac, dišeća ranina (belina) i, među njima najpoznatiji i najkvalitetniji, škrlet kojega je pedesetih godina prošlog stoljeća opisao i afirmirao agronom Lujo Miklaužić. Škrlet daje krasno bijelo vino s laganim slatkastim okusom u svojoj polusuhoj varijanti.

Vinograde na ovom području sadili su Tračani, Iliri, Kelti i Rimljani. Danas se vinogradarstvo i vinarstvo Moslavine temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara. Moslavačka vinska cesta sinonim je za odlična vina, ukusna i bogata domaća jela, ugodno i domaćinsko ozračje te ljubaznost domaćina.

Duga urbana naseljenost od oko 2500 godina i izvanredan smještaj na dodiru triju rijeka - Save, Kupe i Odre - učinili su Sisak vrlo važnim gradom u povijesti Hrvata. Trokutasta utvrda staroga grada iz 16. stoljeća poznata je po veličanstvenoj pobjedi Hrvata nad Turcima 1593. godine, prvom velikom porazu do tada nepobjedive turske vojske u Europi. Barokna palača -Mali kaptol i klasicistička palača - Veliki kaptol, Stari most od cigle preko Kupe, etnološki park... najčešće su posjećeni objekti u gradu Sisku.

Sisak je polazna točka i za obilazak parka prirode Lonjsko polje, 506 četvornih kilometara močvarnih livada i hrastovih šuma. Taj park najveće je zaštićeno močvarno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom porječju i od međunarodnog je značaja kao prebivalište ptica močvarica. Danas su u Lonjskom polju osobito posjećena sela Krapje i Čigoč, u koje zbog bijelih roda što se gnijezde na krovovima kuća redovito dolaze turisti i s drugih kontinenata. Na inicijativu Zaklade europska prirodna baština, Čigoč je 1994. godine proglašeno europskim selom roda, dok je Krapje 1995. postalo selom graditeljske baštine. Osim promatranja roda, Lonjsko polje turistima pruža i pregršt drugih zanimljivosti - od vožnje konjskom zapregom, čamcem, biciklom po označenim stazama do ribolova, jahanja…

Stotinu kilometara južno od Zagreba, oko srednjeg toka rijeke Gline, pod obroncima slikovitih brežuljaka smjestilo se atraktivno i europski poznato termalno kupalište – Topusko. Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kad su Japodi došli na izvore termalne vode. Rimljani su ostavili prepoznatljive tragove termi za ratnike i ratne osvajače, dok se u parku Opatovina danas može vidjeti ostatak veličanstvene građevine iz 13. stoljeća - portal crkve Blažene Djevice Marije od Pohoda.

Sisačko-moslavačka županija prostor je koji djeluje na našu maštu; razigran, tajanstven, sadržajan. Dođeš li samo na tren u ovaj kraj, vidjet ćeš svijet običan, ali dirljiv do ganuća, prelijep kraj za odmor.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?