Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAMET U GLAVU, BUČICE U RUKU

Znate li da nije isto vježbati u 20ima ili 50ima i kako prilagoditi vježbe za svoju životnu dob

JUB boje
Foto: Shutterstock
1/5
26.04.2024.
u 11:32

Kroz različite faze života, potrebe našeg tijela se mijenjaju, a bojanje zidova se ističe kao idealna tjelovježba za sve starosne skupine, angažirajući različite mišićne skupine, poboljšavajući koordinaciju i ravnotežu, te pružajući pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Kroz različite faze života, potrebe našeg tijela se mijenjaju. I dok nam je kao djeci za doručak bila najdraža čokoladna krafna i mlijeko, danas ne možemo zamisliti početi dan takvim doručkom. Isto je i s vježbanjem, pri tome ne mislimo samo na intenzitet ili vraćanje u formu nakon dugog vremena ne vježbanja. Dapače, mnogi uspješni sportaši kontinuirano mijenjaju svoje trening planove sukladno godinama kako bi održavali vrhunsku formu. Što je odlično vježbanje za jednu dob može biti manje prikladno ili čak kontraproduktivno za drugu. Stoga, prilagođavanje vježbanja prema godinama ključno je za održavanje zdravlja i vitalnosti kroz život. Starenje ne znači prestanak aktivnosti, uvijek možete prilagoditi svoj fitness režim kroz dvadesete, tridesete, četrdesete, pedesete i šezdesete godine.

20-e godine: Izgradnja core snage i održavanje fleksibilnosti

U dvadesetima, fokus bi trebao biti na izgradnji snage, izdržljivosti i fleksibilnosti. Kombinirajte kardio vježbe poput trčanja, biciklizma ili čak intenzivnog plesanja s treningom snage koji uključuje vježbe poput čučnjeva, zgibova i podizanja utega. Također, redovito istezanje pomoći će u održavanju fleksibilnosti mišića i prevenciji ozljeda. U vašim dvadesetima, najveći problem ćete biti sami sebi jer niste navikli osluškivati što vam tijelo govori i kada treba uzeti pauzu.

Foto: Shutterstock

30-e godine: Jačanje cijelog tijela i održavanje forme

U tridesetima, mnogi ljudi suočavaju se s problemima užurbanog života, tj. puno više obaveza i sve manje vremena. Stoga je važno pronaći ravnotežu između efikasnog vježbanja i održavanja energije. Intervalni trening visokog intenziteta, tj. HIIT trening može biti izvrstan izbor jer sagorijeva kalorije i jača mišiće u relativno kratkom periodu. Dodavanje pilatesa ili joge može pomoći u očuvanju fleksibilnosti i smanjenju stresa. Naravno, kako 30-e odmiču, oporavak postaje sve važniji, pa nekada preskočeni trening znači puno više od loše odrađenog treninga zbog umora ili demotivacije.

Foto: Shutterstock

40-e godine: Održavanje snage i prevencija gubitka mišićne mase

U četrdesetima, tijelo počinje gubiti mišićnu masu i gustoću kostiju i to je nešto s čim se moramo pomiriti. Osim što dolazi do smanjenja snage, naše tijelo je i pod većim rizikom od ozljeda. Fokusirajte se na vježbe koje jačaju mišiće i kosti poput treninga snage s utezima ili vlastitom težinom. A ono što vam do sada nije predstavljalo problem i niste uopće obraćali pažnju na to, postaje sve izraženiji problem - ravnoteža. Redovito uključivanje vježbi ravnoteže pomoći će u održavanju stabilnosti i prevenciji pada u kasnijim godinama.

50-e godine: Očuvanje pokretljivosti i prevencija problema sa zdravljem

U pedesetima, održavanje pokretljivosti postaje ključno. Vježbe poput plivanja, vožnje bicikla ili brze šetnje su sjajne za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja i pokretljivosti zglobova. Također, ne zaboravite na vježbe istezanja i mobilnosti kako biste održali raspon pokreta.

Foto: Shutterstock

60-e godine: Održavanje zdravlja srca i mišićne mase

U šezdesetima svakako ne treba izbjegavati tjelovježbu, ali fokus bi trebao biti na održavanju zdravlja srca i mišićne mase. Hodanje ili lagano trčanje mogu biti izvrsni za kardiovaskularno zdravlje, dok vježbe snage s laganim utezima ili elastičnim trakama pomažu u održavanju mišićne mase i jačanju kostiju. Ne zaboravite na redovito istezanje radi očuvanja fleksibilnosti.

Za svaku životnu dob: Aktivnosti svakodnevnog života kao idealna vježba

Uz redovito vježbanje, nemojte zanemariti svakodnevne aktivnosti koje također mogu biti korisne za vaše tijelo. Osim šetanja na posao ili vožnje bicikla do dućana, kućanski poslovi poput pospremanja, čišćenja dvorišta ili rada u vrtu mogu biti sjajna dodatna aktivnost koja angažira različite mišićne skupine i pomaže u održavanju aktivnog načina života.

Bojanje zidova je idealna tjelovježba za sve starosne skupine jer nije samo kućanski posao; to je i sjajna prilika za tjelesnu aktivnost koja se može prilagoditi svim starosnim skupinama. Angažira različite mišićne skupine uključujući mišiće ruku, ramena, leđa i trupa. Preciznost koja je potrebna prilikom bojanja zidova može poboljšati koordinaciju i ravnotežu. Ove sposobnosti su važne u svim životnim fazama, posebno kako starimo, kada se može smanjiti koordinacija i ravnoteža. Iako možda ne izgleda kao tipična kardiovaskularna vježba, bojanje zidova može povećati otkucaje srca kao da ste u teretani i poboljšati cirkulaciju krvi. Za razliku od nekih drugih vrsta tjelesnih aktivnosti koje mogu biti visoko intenzivne i povezane s rizikom od ozljeda, bojanje zidova nije riskantno i pristupačno je i za one s osjetljivim zglobovima ili drugim zdravstvenim poteškoćama.

Foto: Shutterstock

Aktivirajte se uz JUB boje!

Kada dođe vrijeme za osvježavanje vašeg doma bojom, zašto ne biste iskoristili priliku da se aktivirate? Farbanje zidova može biti izvrstan način da započnete svoj fitness put. Zamislite samo koliko koraka možete napraviti dok se krećete od zida do zida, a pritom stvarate novu atmosferu u svom prostoru! Uz JUB boje, to postaje još zabavnije i inspirativnije iskustvo.

Posjetite JUB YouTube kanal i pogledajte koje sve vježbe možete izvesti uz običan kist i ljestve, naravno, uz savjete i trikove kako postići savršen rezultat. Ne zaboravite, aktivnost je ključna! Stoga, uhvatite valjak, novinama zaštitite pod i namještaj i Aktivirajte se uz JUB boje!

A osim fizičkih koristi, bojanje zidova može imati i pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Aktivnosti poput bojanja mogu djelovati opuštajuće i terapeutski, pružajući vam priliku da se fokusirate na ono što radite i oslobodite stresa. Stoga, bojanje zidova može biti sjajan dodatak vašem fitness programu, bez obzira na vašu dob. Ne samo da će vaš dom izgledati svježe oslikan, već će i vaše tijelo imati koristi od ove korisne aktivnosti.

S obzirom na različite faze života, važno je prilagoditi svoj fitness režim kako bi odgovarao vašim trenutnim potrebama i sposobnostima. Redovito vježbanje, pravilna prehrana i uravnoteženi način života ključni su za održavanje zdravlja i vitalnosti kroz godine.

 

Sadržaj nastao u suradnji s JUB bojama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije