jeste li znali?

Znate li što označava kratica LEGO? Mnogi su ostali iznenađeni

shutterstock
05.09.2024.
u 10:30

Ljubitelji LEGO kockica ostali su iznenađeni kad su otkrili pravo značenje imena.

Ova kultna dječja igračka, koja potječe iz Danske i omiljena je u mnogim obiteljima još od 1930-ih, ima zanimljivo porijeklo naziva. Iako je LEGO već godinama prisutan u mnogim domovima, pružajući sate zabave u gradnji i kreativnom izražavanju, malo tko se zapitao što ‘LEGO’ zapravo znači. Prema službenoj web stranici tvrtke, ‘LEGO’ je skraćenica dviju danskih riječi, ‘leg godt’, što u prijevodu znači ‘igraj se dobro’,piše Mirror.

Ole Kirk Kristiansen, osnivač LEGO-a, bio je stolar koji se tijekom ekonomske krize 1930-ih okrenuo proizvodnji igračaka jer nije mogao pronaći dovoljno posla u svom zanatu. Potpomognut Nacionalnom udrugom za dansko poduzetništvo, Kristiansen je iskoristio svoje stolarske vještine i transformirao svoju radionicu u uspješnog proizvođača igračaka.

VEZANI ČLANCI: 

Iako danas postoji mnogo različitih varijanti LEGO kockica, u početku su bile izrađene od drveta. Međutim, suočen s izazovom pronalaženja kvalitetnog drva, Ole je odlučio preći na plastiku i lansirao plastične kockice pod imenom Automatic Binding Bricks, kako navodi službena web stranica tvrtke.

Kristiansenovi sinovi su ga u početku pokušavali nagovoriti da se vrati drvenim igračkama, no Ole je čvrsto vjerovao u potencijal plastičnih kockica. Prema LEGO-ovoj web stranici, izjavio je: ‘Nemate li vjere? Zar ne vidite? Ako ovo uspije, možemo prodavati ove kockice širom svijeta!’.

VEZANI ČLANCI: 

Godine 2023. objavljeno je da je LEGO-ov prihod dosegao 65,9 milijardi danskih kruna (oko 7 milijardi eura), što potvrđuje Kristiansenovu viziju da će ove igračke voljeti milijuni diljem svijeta. Stručnjaci smatraju da slaganje LEGO kockica može poboljšati međuljudske odnose i radno okruženje, a mnogi roditelji i terapeuti također tvrde da LEGO pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Poslovni trener Adam Levine uveo je LEGO gradnju na radnom mjestu kao alat za timski rad i kreativno rješavanje problema. Iako je ranije bio ljubitelj LEGO-a zbog svoje djece, sada koristi kockice kao metodu za poticanje timske suradnje i stvaranje inovativnih rješenja. Levine ističe da ovaj fokusirani angažman pomaže smiriti um i pruža prijeko potreban odmor od svakodnevnog stresa.

Dođu iz New Yorka pa ovdje traže McDonald's i Starbucks, ali kući idu s licitarima i igračkama:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije