Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Znate li zašto munja uvijek dolazi prije groma i kako procijeniti da nam se grmljavina približava?

U Rijeku stigla najavljena promjena vremena praćena kišom, vjetrom i grmljavinom
Nel Pavletic/PIXSELL
29.05.2024.
u 11:30

Ako vidite bljesak i čujete udar groma gotovo istovremeno, oluja mora biti vrlo blizu vas.

Bog groma je dobio moć od strane cara od žada da kazni zle ljude na Zemlji. Jednom je bog groma greškom ubio ženu dobrog srca. Car od žada, nakon što je ispitao stvar, oživio je ženu iz smrti i nazvao je božicom munje. Također je naložio da kad god bog groma udari Zemlju, mora dopustiti božici munje da prvo oslobodi svjetlo kako bi razlikovala dobro od zla i spriječila nepravdu, piše Hong Kong Observatory

Naravno, gore navedeno je samo kineska legenda. U prirodi, bljesak munje i s njim povezana grmljavina javljaju se gotovo u isto vrijeme u grmljavinskoj oluji. Osoba na zemlji vidi bljesak munje prije nego čuje grmljavinu jer svjetlost brzinom od oko 300.000.000 metara u sekundi putuje puno brže od zvuka koji se kreće brzinom od 340 metara u sekundi.  

GALERIJA: Opasne su: Ovih 9 stvari nikada ne smijete raditi tijekom grmljavinskog nevremena

U Rijeku stigla najavljena promjena vremena praćena kišom, vjetrom i grmljavinom
1/12

Ako je netko udaljen 1000 metara od grmljavinske oluje, bljesak bi vidio gotovo odmah nakon što se pojavi munja jer je potrebno samo nekoliko mikrosekundi, dok grmljavina stiže tek nakon otprilike 3 sekunde (1000 metara podijeljeno s 340 metara u sekundi).

U pravilu, brojanjem sekundi između bljeska i grmljavine i dijeljenjem tog broja s 3, možete procijeniti svoju udaljenost od grmljavinske oluje u kilometrima. Na primjer, ako čujete grmljavinu 9 sekundi nakon što ste vidjeli bljesak, grmljavinska oluja bi trebala biti oko 3 kilometra od vas. Ako vidite bljesak i čujete udar groma gotovo istovremeno, oluja mora biti vrlo blizu vas. Odmah potražite sklonište.

VEZANI ČLANCI: 

Munja uvijek dolazi s gromom. Ako vidite munju, ali ne čujete grmljavinu, grmljavinska je oluja najvjerojatnije prilično daleko od vas. Udar groma mora da je bio odbijen prema nebu.  Što zvuk dulje putuje, to će se više odbijati od tla. Obično se grmljavina rijetko čuje dalje od 15 kilometara od oluje.

Kaos u dijelovima Karlovca: Udar groma izazvao požar, padala tuča, auti 'plivali' u podvožnjaku

Komentara 1

ČU
Čubi
12:15 29.05.2024.

Zemlja je ravna ploča

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije