KONCERT

Zoran Predin je uvijek zaljubljen

07.03.2002.
u 00:00

Uoči svog prvog nastupa u KD "Vatroslav Lisinski" na kojem će 10. ožujka predstaviti tradicionalni koncert za Valentinovo "Šal za zaljubljene", popularni slovenski kantautor Zoran Predin otkrio je koliko mu zaljubljenost znači, što ga u životu pokreće, kako gleda na nezaustavljiv rast popularnosti svoje glazbe među svim generacijama, te kakvim se vidi danas kada su, kako kaže, nestašnog, zaigranog i pomalo agresivnog muškarca životne transformacije pretvorile u jednako osjećajnog, ali mirnijeg i mudrijeg čovjeka. Uspješnom osobom se smatra, tumači frontman skupina Lačni Franz, Šukar, Ambasadorji užitka i Mar Django Quartet, jer je oduvijek bio iskren prema sebi.

- Raduje me kad na koncertima vidim staru publiku, ali i on

e koji još nisu bili ni rođeni kada sam počinjao pjevati. Zato se, među ostalim, veselim zagrebačkom koncertu. Zove se "Šal za zaljubljene" jer sam, dajući mu ime, pokušao zamisliti veliki, dugi i topli šal koji ogrljuje dvoje što se vole. No, pod zaljubljenim ne podrazumijevam samo licitarska srca koja obilježavaju Valentinovo, već životno stajalište. Čovjek, naime, može biti zaljubljen u ljubav, glazbu, sport, ljepotu, nešto što smatra dobrim - objašnjava 42-godišnji pjevač i dodaje da je zaljubljen stalno.

Upravo ga je to držalo i u najtežim životnim trenucima, davalo mu tada snage. U tome mu je, dodaje šansonijer i roker koji je izdao više od dvadeset albuma te zbirku pjesama, uvijek pomagao i urođeni animozitet prema prošlosti i ljudima koji žive u njoj.

- Uspomene su uspomene i nema smisla živjeti od njih, treba ići naprijed, u budućnost, znajući da su novi počeci uvijek bolji. Zato me i smeta kada čujem ljude koji sanjaju o tome kako je bilo kada je Lačni Franz svirao i kako bi htjeli to opet doživjeti. Nema toga, gotovo je. Idemo dalje - priča, dodajući kako je upravo to poruka njegova posljednjeg albuma "Treći čovjek", gdje je progresivnost višestruko očita, a za čiju je naslovnicu - na kojoj stoji pred "volvom" kao statusnim simbolom odrasloga, držeći u ruci medvjedića kao podsjetnik vječne dječje zaigranosti - osvojio i grafičku nagradu.

Glazbenik jednako tražen u Mariboru, Ljubljani, Parizu, Londonu, Edinburghu, SAD-u i Australiji, sebe smatra kozmopolitom, te kaže kako u svakom gradu ima nešto što posebno voli i po čemu ga pamti. U Zagrebu je to, otkriva, mentalitet.

- Još za prvog nastupa 1979. uočio sam kako su Zagreb i Maribor po mnogočemu sličniji nego Maribor i Ljubljana. Odmah kada negdje dođete vidite koliko je tamo srodnih duša, a u Zagrebu mi je brzo bilo jasno da ih ima mnogo. Ne znam zašto, i ne mogu to objasniti. Kad nešto osjetite, kao što sam ja osjetio privrženost Zagrebu, onda se tome treba spontano prepustiti i u tome uživati, ne pitajući se previše o razlozima, koji i nisu bitni - smatra Predin koji oduvijek često gostuje u hrvatskoj metropoli, a čiji su koncerti u Jabuci, Ksetu, Saxu, Tvornici i na smotrama folklora oduvijek bili dupkom puni i nabijeni emocijama.

Dea Lastić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije