PROMO

Županija prikrivenih turističkih draži

TZ Bjelovarsko-bilogorske županije (1)
Foto: TZ Bjelovarsko-bilogorske županije
1/13
PR
Autor
PR članak
05.09.2013.
u 14:30

U bjelovarsko-bilogorskom kraju oduvijek se dobro jelo i pilo, a eno i gastro ponuda stalno se unapređuju

Bjelovarsko-bilogorska županija vjerojatno je jedina hrvatska županija u koju se ulazi iz dvostruko više smjerova negoli je strana svijeta, što nedvojbeno kazuje o otvorenosti, širokogrudnosti i gostoljubivosti njezinih ljudi.

Daruvarsko je područje još starim Rimljanima liječilo i tijelo i dušu. I danas ljudi ovdje dolaze po svoju dozu zdravlja uz tople kupke, mineralno blato, masaže i lagane šetnje. Čekaju vas blaga i ugodna klima, čak i zimi, staze za planinarenje, vožnja brdskim biciklom ili, ako vam je draže, jahanje konja. O užicima koje pruža znemenito daruvarsko vino i ne treba trošiti riječi. Poželite li društvo ptica ili pogled odozgo, zrakoplovni klubovi i škole letenja pružit će vam vrhunski užitak. Trasirano je i označeno 400 kilometara biciklističkih staza, kao i konjičke i pješačke rute po Bilogori, Moslavačkoj gori i na Papuku, gdje je zimi moguće i skijanje, a tijekom cijele godine boravak i posjet daruvarskoj i bilogorskoj vinskoj cesti.

To je kraj u kojemu se odvajkada dobro jelo i pilo. Gdje god stigli, domaćini će vam pokazati da im je gostoljubivost u srcu. Unapređuje se eno i gastro ponuda, obilježavaju praznici i sveci vezani uz kraj, na primjer Vincekovo, Martinje, sv. Hubert, a sve uz jela spravljena po starim receptima.

Uz bazene i uslugu zdravstvenog turizma koji nude Daruvarske toplice, osvježenje možete potražiti i na bazenima daruvarskog Vodenog parka ili na bazenima u Bjelovaru i u Šandrovcu. Jedinstvena galerija drvenih skulptura na otvorenom, „Svijetle pruge“, nalazi se na biciklističkoj, konjičkoj i pješačkoj trasi, a u kombinaciji s bilogorskim turističkim putem, bilogorskom vinskom cestom i Etno parkom Veliko Trojstvo pruža poseban užitak. Baš kao i odlazak u neki od starih gradova: Sirač, Željnjak, Garić grad ili Košuta grad, uz koje su vezane mnoge legende.

A turistička sezona u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji traje čitave godine, jer započinje već prvog dana nove godine održavanjem „Božićne priče u Čazmi“, koja traje do sredine siječnja. U isto vrijeme u Bjelovaru se održava svjetski poznati „Međunarodni tjedan udaraljkaša“, susret udaraljkaša iz cijelog svijeta. Veljača i proljetno doba vrijeme je održavanja čitavog niza gospodarskih, sportskih i kulturno-zabavnih događanja: sajma LOREKO, Terezijane, Vinodara... Odsjesti se može u nekom od hotela, lovačkih kuća i domova ili pak u seljačkim domaćinstvima i u privatnom smještaju.

Govedo - blâgo, kako mu narod oduvijek govori, bilo je znak blagostanja i ponosa. Tome u prilog svjedoči Međunarodni stočarski sajam, događaj bogat najboljim grlima što okuplja ljude iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država.

Puno je znamenitih osoba rođeno ili je živjelo na području ove županije i o njima će se još puno i dugo pričati. Turisti već sada mogu posjetiti centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu i razgledati postavljeni vlak (u snijegu) i vodenicu. Na centar se nastavlja poučna „Staza prijatelja prirode“, a obilaskom upoznajete biljni, životinjski i mravlji svijet Bilogore.

U ponudi kulturnog turizma Čazmi pripada posebno mjesto. U gradu i okolici nalaze se tri galerije, a vrijedno je za vidjeti crkvu katedralnog tipa sv. Marije Magdalene iz 13. stoljeća.

Na Bilogori se nalazi i Romska kuća, mjesto važno za očuvanje kulturnog identiteta Roma, ali i za nastajanje turističkog programa koji se zove „Put ciganskih čergi“. To je atraktivan i neponovljiv doživljaj romantike, egzotike i avanture, koji sjedinjuje povratak prirodi i tradicijskim oblicima života, putovanje toliko opjevanim konjima i ciganskim čergama uz hedonističke užitke u tradicijskom jelu, piću i jedinstvenoj glazbi.

U Bjelovaru vrijedi vidjeti i katedralu sv. Terezije Avilske koja je odnedavno sjedište Bjelovarsko – križevačke biskupije. Na ulazu u grad, uz sjevernu zaobilaznicu, nalazi se Spomen područje „Barutana“, u spomen na žrtve agresije na Bjelovar 1991. godine.

Želite prijaviti greške?