RAZGOVOR Lino Červar, izbornik reprezentacije, nakon četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu

Lino Červar: Imam još puno motiva, ali trebam nove snage

spo-lino-txt.jpg
import
06.02.2006.
u 00:03

Nakon četvrtog mjesta na EP-u Lino Červar, izbornik rukometaša, nije bio nimalo razočaran. Štoviše, bio je vrlo zadovoljan.

- Zašto ne bih bio? Preuzeo sam ove dečke koji su bili posljednji na Europskom prvenstvu 2002. i u sljedeće tri godine doveo ih u pet polufinala. Na svakom velikom natjecanju igrali smo u polufinalu. Osvojili smo dva zlatna i jedno srebrno odličje. To su činjenice koje nitko ne može pobiti. A nezadovoljni mogu biti samo neprijatelji izgovorio je gotovo u jednom dahu. U nadmetanju za broncu imali ste 5:1 i onda nestali.

- Nestali smo onog trenutka kada više nije bilo Balića. Ali smo se nakon zaostatka od deset pogodaka ponovno digli, došli na samo minus četiri rekao je Červar.

O Terziću ne smijem
Stigli ste na minus četiri bez Balića i Metličića, sa Špoljarićem i Buntićem.

- Pa morao sam nešto promijeniti. Šteta što se Buntić ne može još više osloboditi. Špoljarić je odigrao dobro istaknuo je Červar. Da, dobro, odigrao je tako da je u još kojoj utakmici mogao u napad. Znamo da Špoljarić podjednako dobro igra na mjestu srednjeg i na mjestu lijevog vanjskog pucača. Balića nisam imao potrebe mijenjati , ali ni Lackovića kazao je. Ali naša vanjska linija djelovala je umorno, iscrpljeno.

- Da, moramo pronaći neke nove vanjske igrače. I to hitno.
Igrači su za povratak Valčića, spominje se Terzić?
- S Valčićem nema tko nije razgovarao. Najbolje ga je dovesti u Zagreb, zavezati i ne puštati ga nikamo. Ovo za Terzića ste vi rekli. Ja o tome ne smijem.

Novi sustav igre s dva kružna? Kad već nije bilo Kaleba, to mi se nametnulo kao dobro rješenje. I u nekim trenucima bilo je dobro. Primjerice protiv Norveške, ali i protiv Francuske kod 9:6. Što ja mogu kad je Šprem ovo prvenstvo igrao gore-dolje kazao je rekao je Červar.

Nismo pročitani
Što reći o vratarima? Hm, bolje ništa. Sve ste vidjeli. Moramo i tu tražiti rješenja. Samo koja? Vidi se da imate motiva nastaviti.
- Zašto ne? Treba samo osvježiti momčad, posebice na vanjskoj liniji. Ljudi moji, pa tko kaže da je ovo četvrto mjesto neuspjeh, taj je lud. Možda je igra naše reprezentacije za mnoge pročitana knjiga?
- Ha, ha! Onda je neki još nisu dobro naučili, jer smo mi i dalje u europskom i svjetskom vrhu zaključio je Červar.


Špremova igra 'gore-dolje'

Isprobavali ste i novi sustav igre s dva kružna. Jeste li zadovoljni eksperimentom?
– Kad već na ovom prvenstvu nije bilo Kaleba, to mi se nametnulo kao dobro rješenje. I u nekim trenucima bilo je dobro. Primjerice, u utakmici protiv Norveške, ali i u polufinalu protiv Francuske kod rezultata 9:6. Što ja mogu kad je Šprem ovo prvenstvo igrao 'gore-dolje’ – kazao je Červar.

Želite prijaviti greške?