Nije samo more za ljetne radosti. U zaleđu, gdje se čuje ditiramb
cvrčaka, organiziraju se ljetne veselice. Tijarička je nazvana Dani
komina, pure i bronzina.
Narodni običaji
Da se barem na dan-dva rado vraćaju tomu, nekad mukotrpnom načinu
života, pokazao je taj festival pučkih specijaliteta začinjenih
umjetnošću, narodnim običajima i igrom.
Došlo je na Tarabnik, središte Tijarice, gdje ima gostionica u
kojima se nudila janjetina, prušt, sir, maslo, kiselina,
uštipci... više od tri tisuće gostiju, sa svih strana.
Tijarica je nekada, do 1961. godine, bila najveće selo u cetinskom
kraju, s više od 3500 stanovnika, a samo ih je 650 sada.
Mladi, među kojim je student Ivan Bota, predsjednik Udruge
festivala, žele oživiti taj kraj, a mamac su pura, raštika,
kruh ispod peke, janjetina, kozletina, junetina s ražnja...
Nakon gozbe nastavlja se uz čašicu s veseljem i pjesmom.
Nastupilo je osam kulturnih udruga iz cetinskog kraja, iz Kreševa
Katuna, Vinjana Donjih, Tomislavgrada i Širokog Brijega.
- Kada se sagradi brza ceste od Biska do granice s BiH, pa ova u
smjeru Aržana i Imotskog, vratit ćemo se na ove zdrave proplanke. Već
danas imamo nekoliko stočara, a doći će i drugi. Postat ćemo veliko
ekološko selo, s tradicijskim i zdravim jelima, što je u planu grada
Trilja - rekao je Ivan Bota.
Sedam slavlja
Dodao je da je prije u Tijarici na godinu bilo sedam
narodnih slavlja, na koja su dolazili gosti iz daleka.
I ponovno će biti tako, poručuju domaćini jer ljudi se
ondje uživaju u zdravoj hrani i čistome zraku.
SPECIJALITETI Dani komina pure i bronzina u Tijarici