Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO otkrila je da se simptomi mamurluka, uglavnom gubitak sjećanja i problem s koncentracijom, mogu izbjeći na vrlo jednostavan način. Prije alkoholnog pića potrebno je pojesti krušku ili pak popiti sok od kruške.
Znanstvenici su dosad testirali samo azijske kruške, koje se često koriste kao lijek protiv mamurluka na Istoku, a plan je proširiti testiranje kako bi se utvrdilo je li rezultat isti i s kruškama sa Zapada. Istraživanje je pokazalo da sok od kruške pomaže metaboliziranju alkohola u krvi, piše Metro news. – Uz konzumaciju soka od kruške zabilježeno je smanjenje razine acetaldehida u krvi, koji se smatra ''krivcem'' za simptome mamurluka – rekao je Manny Noakes iz CSIRO-a.
Noakes je istaknuo kako sok od kruške pomaže isključivo ako ga se pije prije alkohola jer njegova konzumacija kada je mamurluk već prisutan ne pomaže.
Za one koji će isprobati ovaj trik preporučuje se popiti 220 mililitara soka od kruške prije alkoholnih pića. Ispitanici koji su to učinili u ovom istraživanju tvrde da su u toj kombinaciji drugog dana imali manje problema s pamćenjem, koncentracijom i osjetljivosti na jako svjetlo i zvuk.
>> Uz mamurluk dvadesetgodišnjak reagira kao četrdesetogodišnjak
>> Tekila ne uzrokuje mamurluk? Sve što morate znati prije nego čašicom tresnete o šank
Fotografijom kao da savjet dajete djeci