Ako niste ljubitelj jaja, možda će vas ovi razlozi navesti da ih ipak češće uvrstite na svoj jelovnik. Portal Fitnea donosi razloge zbog kojih biste češće trebali jesti jaja.
1. Jaja nisu nezdrava
Iako se kao najčešći razlog zašto bi se trebala izbjegavati jaja navodi to da žumanjak ima više kolesterola, sada možete odahnuti. Posljednje istraživanje utvrdilo je da kod zdravih osoba nema nikakve poveznice između češće konzumacije jaja i rizika od moždanog ili srčanog udara.
2. Sadrži vitamine i minerale
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Jedno cijelo jaje sadrži neke vitamine i minerale. Vitamini B2, B12, A i E te fosfor, cink i željezo potrebni su našem organizmu. Ako vam nedostaje željeza osjećat ćete se umorno i bezvoljno, cink će pomoći u pretvorbi hrane u energiju i čuvati imunološki sustav., a fosfor je zaslužan za zdravlje zubi i kostiju.
3. Smanjuje rizik od raka
Jaja, odnosno žumanjak, najbolji je izvor kolina. Istraživanje je pokazalo da žene koje imaju povećan unos kolina imaju 25% manje rizika od nastanka raka dojke.
4. Čuvaju vid
Žumanjci obiluju i zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji imaju veliku ulogu u sprječavanju makularne degeneracije. Brojna ispitivanja pokazala su da lutein i zeaksantin u oku filtriraju visoko-energetske valne duljine vidljivog svjetla i djeluju kao antioksidansi te na taj način štite retinu od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom
5. Smanjit će vam struk
Istraživači su otkrili da ako jedete jaja za doručak konzumirat ćete tijekom dana čak oko 400 kalorija manje. To će, naravno, pomoći da izgubite pokoji kilogram viška, točnije ovako možete izgubiti oko kilogram i pol mjesečno. Tajna je u tome da će jaja pružiti osjećaj sitosti dulje vrijeme pa ćete i manje kalorija unijeti tijekom dana.
>>5 zdravih namirnica koje imaju više masnoća od krafne
>>Neka se u vašem hladnjaku uvijek nađe ovih 7 moćnih namirnica