na liječenju

Iračanin Husein Al-Faris Al-Rikabi: U Hrvatskoj ću prohodati

Husein Al-Faris Al-Rikabi
Foto: Hassan Haidar Diab
1/2
06.11.2014.
u 21:38

Oporavlja se nakon amputacije potkoljenice, za dva će mjeseca dobiti protezu i reći štaki zbogom

Ne mogu vjerovati da ću nakon toliko godina konačno hodati bez pomagala. Hvala svima koji su sudjelovali u kirurškom zahvatu koji će mi omogućiti da hodam, kaže 41-godišnji Iračanin Husein Al-Faris Al-Rikabi, suvlasnik naftne kompanije ATTA ALTHAMER CO, koji se liječi u specijalnoj bolnici Sveta Katarina, specijaliziranoj za suvremenu dijagnostiku, ortopediju i kirurgiju kralježnice.

Pola milijuna dolara mita

Husein, koji je imao deformaciju desne noge te obišao cijeli svijet u nadi da će mu netko pomoći, u najvećim je bolnicama svijeta dobio odgovor da se mora pomiriti s time da će cijeli život hodati uz pomagala.

– Moja je sreća što sam poslovno došao u Hrvatsku, gdje mi je, na jednom od sastanaka, poslovni partner, koji je inače i prijatelj s dr. Draganom Primorcem, predložio da obavim specijalistički pregled u njegovoj klinici Sveta Katarina. Čim me primio i pregledao, dr. Primorac je kratko i jasno rekao što treba učiniti kako bih za samo dva-tri mjeseca mogao sam hodati. Iako sam došao poslovno, odmah sam pristao na operaciju kojom mi je amputirana desna potkoljenica i počeo s rehabilitacijom. Evo, hvala Bogu, sve ide po planu i, prema riječima dr. Primorca, rehabilitacija ide dobro i za dva mjeseca trebao bih dobiti protezu i svojoj štaci jednom zauvijek reći zbogom – pun nade i optimizma govori Husein prisjećajući se svog teškog djetinjstva i života. Danas je živ samo zbog bogatstva svoje obitelji. Naime, njegova je obitelj iračkom režimu za vrijeme Sadama Huseina platila čak pola milijuna dolara kako bi njegovu kaznu vješanja, na koju je bio osuđen, promijenila u zatvorsku kaznu.

– Kao srednjoškolac sudjelovao sam u prosvjedima protiv Sadama Huseina, jer više nismo mogli živjeti pod takvom represijom. Nakon okupacije Kuvajta i Pustinjske oluje, Iračani na jugu digli su pobunu protiv njegova režima. Puno je naših mladih ubijeno. Sadam je okupirao Kuvajt i zatim ratovao s cijelim svijetom. Iako smo znali da je njegov režim okrutan, nismo vjerovali da ćemo doživjeti takvu represiju. Danas u rijetko kojoj iračkoj obitelji na jugu zemlje nema žrtava od Sadamova režima – ističe Husein te nastavlja priču o tome kako se uspio živ izvući iz zloglasnog Sadamova zatvora.

Vješanje zbog vica

– S nama su u srednjoj školi bili Sadamovi doušnici te su službi dojavili da sam sudjelovao u prosvjedima i smijao se vicu o Sadamu. Onaj tko bi ispričao vic, na licu mjesta bio bi pogubljen, a ja sam kao 18-godišnjak završio u najzloglasnijem zatvoru u Bagdadu. Dok su me vozili u zatvor, s obje strane ceste ležala su mrtva tijela i tada sam shvatio koliko sam sretan što sam završio u zatvoru. Unatoč tome što sam invalid, tukli su me dan i noć mjesec dana bez prekida, od čega mi se invalidnost povećala. Nakon toga me je sudac osudio na smrt vješanjem zbog smijanja vicu. Sreća moja što su svi dužnosnici Sadamova režima bili korumpirani, a moji roditelji imućni. Za pola milijuna dolara moja kazna vješanjem smanjena je na šest godina strogog zatvora, iz kojeg sam nakon tri godine ipak uspio izići – prisjeća je Husein najgorih trenutaka u životu.

Boravak u hrvatskoj bolnici koristi i za učenje hrvatskog jezika, u čemu dobro napreduje pa ga hvali i dr. Damir Hudetz, specijalist ortoped.

– Husein je jako dobar pacijent i svima se uvukao pod kožu. Vidljivo je da je prošao težak život i nismo iznenađeni što uspijeva trpjeti tolike bolove. Njegov optimizam, jaka volja i želja za hodanjem pomažu nam pri liječenju. Amputacija potkoljenice samo je mali dio onoga što ga još očekuje. Tu je i rehabilitacija, ali i učenje hodanja, što Husein ne zna jer je cijeli život na štakama. Vjerujem da će Husein za dva mjeseca hodati i zaboraviti da je ikada imao problema s nogom – naglasio je dr. Hudetz.

Foto: Hassan Haidar Diab

Foto: Hassan Haidar Diab

Unatoč krvavim sukobima u nekim dijelovima Iraka, Husein je veliki optimist kada se radi o budućnosti.

– Iako prvi spomen Iraka odmah asocira na rat, to nije sasvim točno. Irak je velika zemlja i u nekim dijelovima se vode teške borbe između terorista i iračke vojske. Međutim, jug Iraka je potpuno miran i ondje nije ispaljen nijedan metak. Tamo rade velike svjetske kompanije. Jug Iraka je najbogatije naftno područje na svijetu, a prema svjetskim analizama, zadnji barel nafte u svijetu bit će izvučen upravo na jugu Iraka. Hrvatska nam je vrlo draga zemlja i nadam se da ćemo dobro surađivati jer ima kvalitetne građevinske tvrtke koje bi nam mogle pomoći u obnovi Iraka. Također, zainteresirani smo i za proizvodnju oružja i razminiranje. Već smo u završnim pregovorima s nekim hrvatskim tvrtkama i nadam se da će 2015. biti sretna i Iračanima i Hrvatima – optimističan je Husein.

>>Brojni hrvatski liječnici su za legalizaciju kanabisa

>>Bjelovarska psihijatrija zaprimila pacijente zbog Facebook psihoze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije