Zlatne godine

Loša cirkulacija – pritajni ubojica

Trčanje
Foto: ilustracija
04.11.2013.
u 08:37

Kad ključ života – kolanje krvi u organizmu – zakaže, a to se događa zbog pušenja, nepravilne prehrane, nedostatka tjelesne aktivnosti, visokog tlaka, stresa... javljaju se srčani i moždani udari, a kao posljedica šećerne bolesti i amputacije. Zato poslušajte liječnika i promijenite navike

Malo tko će pod pojmom loše cirkulacije krvožilnog sustava pomisliti na brojne simptome u raznim dijelovima tijela, koji mogu imati i kobne posljedice. Osim, dakako, onih upućenijih i liječnika. Previd i ignoriranje nekih učestalih simptoma osobito su opasni u sredovječnih i starijih osoba, u kojih je organizam vrlo često već načet bolestima. Cirkulacija ili kolanje krvi organizmom doslovce je ključ života jer krvotokom se prenose kisik i hranjive tvari do svih tkiva i stanica, a organizam se oslobađa otpadnih tvari. Kad se taj idealni sustav poremeti, cirkulacija postaje loša i jedan je od glavnih uzroka smrti današnjice! Loša je cirkulacija odgovorna za srčane i moždane udare te amputacije ekstremiteta! Neupućenom u medicinsku terminologiju fantastično zvuči činjenica da je ljudsko tijelo oklop stotina kilometara cirkulacijskog sustava.

Spriječite posljedice

I dok je taj sustav uravnotežen, organizam funkcionira savršeno, no ako samo na jednom njegovu dijelu dođe do “ispadanja sklopke”, posljedice mogu biti fatalne. Gdje će se to dogoditi, ovisi o mnogo vanjskih čimbenika, ali i o nasljednoj predispoziciji. Ako su djed i otac bolovali od srčanih bolesti, predispoziciju za tu bolest vjerojatno će naslijediti i njihovi potomci. No, bolest može i izostati ako se isključe drugi rizični faktori.

– Danas se zna da mnogi čimbenici rizika pogoduju nastanku bolesti srca i krvnih žila. Na neke od njih ne možemo utjecati, kao što su naslijeđe, spol i dob, dok na druge možemo utjecati bilo da ih liječimo, bilo da utječemo na smanjenje štetnih navika. Znanstveno je utvrđeno da su najvažniji čimbenici rizika prerane ateroskleroze pa i srčanog infarkta pušenje, povišene masnoće u krvi, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, prekomjerna tjelesna težina, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, stres – upozorila je internistica i kardiologinja, prim. mr. sc. Mirjana Jembrek Gostović, dr. med., ravnateljica Poliklinike za bolesti srca i krvnih žila “Srčana” u Zagrebu.

Nasljedni se faktor ne može izbjeći, ali zato mogu ostali navedeni rizični čimbenici. Ignoriranje liječničkih savjeta guranje je glave u pijesak i bijeg od problema, koji će s vremenom postati još veći i ugrozit će život. Nezdrave navike, primjerice pušenje i loša hrana te fizička neaktivnost, doći će na naplatu, ako ne u mladosti, sigurno u starosti. Upada u oči trend porasta broja oboljelih od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila u svijetu, ali i u nas sve mlađih osoba, pa su bolesti cirkulacijskog sustava na prvom mjestu uzroka smrtnosti. Prednjače srčani i moždani udari koji, nažalost, često završavaju kobno. Osobito je to rizično za starije koji, ako su k tome još i lošeg socijalnog statusa, a neki i bez ikakvih primanja, lakše podliježu bolesti. Drugi pak u sredovječnim se godinama ulijene, dobiju kilograme, što nikako ne bi smjeli i tako postaju kandidati za bolesti krvožilnog sustava.

Odgovorno je i društvo

Ako su k tome još i pušači, veliki su izgledi da će imati problema. Pušenje naime, stvara plakove na stijenkama žila, jednako kao i nezdrava, osobito masna hrana. A kad se svemu tome doda još i stres bilo koje vrste, vjerojatnost za tešku starost ispunjenu bolestima sve su veće. Činjenice su neumoljive – naše društvo grca u problemima koji se izravno odražavaju na život svakog pojedinca. Milijun pitanja bez odgovora za mlade i stare, strah za egzistenciju direktno utječu na zdravlje. Kolikogod da se liječnici i nutricionisti upinju savjetovati o zdravoj prehrani, mnogi si je ne mogu priuštiti. Pogotovo umirovljenici. Za zdravlje srca i žila idealna je namirnica riba, koja je preskupa. Voće i povrće pravi su čistači krvnih žila, no ono je danas svim generacijama sve teže dostupno.

Starije su osobe još dodatno pod opterećenjem jer se često bore s povišenim šećerom u krvi, a dijabetes loše djeluje na cirkulaciju pa oštećuje bubrege, oči i periferne krvne žile...

Vrlo često ljudi se žale na lošu cirkulaciju u nogama. Simptomi se razvijaju postupno, pa se nerijetko događa da u najranijim fazama bolesti ne budu primijećeni. Najčešće se počnu liječiti u uznapredovalim stadijima, kad je nerijetko za izlječenje već prekasno. Zato liječnici lošoj cirkulaciji pripisuju naziv tihi ubojica. Prvi se simptomi najčešće javljaju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tijekom tjelesne aktivnosti. Bolovi, neovisno o tome jesu li u natkoljenicama, potkoljenicama ili stopalima, prolaze nakon odmora, ali se već prvom prilikom vraćaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije