U skladu sa smjernicama britanske Agencije za standarde hrane, tvrtka Mars udio zasićenih mliječnih masti u svojim čokoladicama Mars, Snickers i Milky Way smanjila je 15 posto, prenosi portal Gastro.hr. Cilj ovakvog poteza jest smanjiti broj pretilih osoba. U skladu sa smjernicama, u prerađenim proizvodima trebalo bi smanjiti sadržaj masti, soli i šećera.
– Ovakav je potez pohvalan jer su upravo zasićene masne kiseline najveći rizik za kardiovaskularni sustav, a ne kolesterol, kako se donedavno smatralo – ističe nutricionistica Darija Vranešić Bender.
Ipak, ni uz hvalevrijedan potez, s količinama slatkiša, čak ni ovih “light”, ne treba pretjerivati.
– Iako je ovo mjera koju treba pozdraviti, valja imati na umu da su to namirnice koje treba jesti u ograničenim količinama, a ne svakodnevno, jer unatoč svemu sadrže visoku koncentraciju šećera – dodaje Vranešić Bender.
Sa slatkim, dakle, čak i kad se predstavlja kao zdravije, valja oprezno.
“Mars” smanjuje udio masti u čokoladicama
Britanska Agencija za standarde hrane naložila je do 2012. smanjenje masti, šećera i soli u prerađenim proizvodima.
Komentara 2
istina, ne zbog zdravlja! nego radi još većih profita! pa što čini čokoladu? zrak?!! cijena mora biti usko povezana s udjelom i količinom kakao maslaca! a nas vozaju reklamama \'smanjenje količine masti\'... hej, pa to je kao da prodajemo benzin s više vode! možete se i napiti ako ožednite gurajući vaše vozilo...
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Smanjuju udio masti radi uštede, a ne zbog zdravlja. kao što su nedavno smanjili težinu same čokoladice, a cijena je ostala ista.