NAGLASAK

Mostar je Europa!

22.06.2007.
u 18:59

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nedavno je, u svome izlaganju na Forumu Europe u Aachenu, na kojem se govorilo o dijalogu kultura kao egzistencijalnoj zadaći Europe, istaknuo Dane Matice hrvatske u Mostaru kao primjer takvog dijaloga i povezivanja različitih kultura na prostorima, unatoč tomu što je ondje ne tako davno završen rat.

Dani Matice hrvatske u Mostaru svima trebaju biti primjer. Mostar je Europa! - istaknuo je predsjednik. Mesićevo izlaganje na tako značajnom skupu potvrdilo je samo ono što su godinama prije mislili i govorili mnogi umjetnici, ministri, podupiratelji Matičinih Dana u Mostaru.

Stoga je još jedno Mostarsko proljeće koje, evo, nakon dva mjeseca vrhunskih glazbenih, kazališnih, književnih, likovnih i filmskih zbivanja, ulazi u svoj finale, potvrdilo svoju prvotnu zadaću i cilj. Napraviti da različitosti budu prihvaćene kao prednost, a do jučer nezamislive trenutke u kojima se, primjerice, gostovanje kazališnih kuća iz Beograda ili Banje Luke u Mostaru činilo nemogućim, pretvoriti u stvarnost.

Sve je to uspjela Matica hrvatska Mostar. U devet godina Mostarsko proljeće postalo je respektabilan događaj u ovom dijelu Europe kojim se treba ponositi. Pokretačka snaga Dana njihovi su prijatelji koji daju svoju nesebičnu potporu svake godine iznova. Sponzori i pokrovitelji ni ovaj put nisu izostali.

Nije izostala niti potpora publike koja je i ove godine hrlila na programe Matičinih Dana. Spustit će se sutra festivalska zavjesa na Španjolskom trgu i označiti novi početak jednogodišnjeg puta ka novome Mostarskom proljeću. Jubilarnom. Desetom. Doviđenja dogodine!

Želite prijaviti greške?