PSIHOPROFIL

Vidošević je narcisoidan, pati od hubris sindroma

'04.10.2009., Ravna Gora, Hrvatska - Vikendica Nadana Vidosevica koji je ugostio novinare i odrzao press konferenciju u vezi svoje kampanje uoci predsjednickih izbora. Photo: Dalibor Urukalovic/24sata
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL
1/2
16.11.2013.
u 07:35

Mirjana Križanić: Krao nam pred nosom i mislio; budale...

Iznimno naglašena megalomanija, gramzivost i nezajažljiva pohlepa objašnjavaju potrebu Nadana Vidoševića da bez ikakve granice gomila kuće, vile, zemljišta, imanja, umjetnine, luksuzne satove...

Do milijuna preko noći

Kako drukčije objasniti zašto je čovjeku potrebno čak 700 kvadrata životnog prostora, zašto mu nije dovoljna oveća vikendica, nego ima bajkovito imanje u Gorskom kotaru, pa još k tome gradi i imanje na Kupresu, zašto mu nije dovoljna jedna kuća na moru, zašto u podrumskom bunkeru luksuzne vile krije stotine vrijednih slika, umjesto da uživa u njih nekoliko na zidu... Sve to objašnjava hubris sindrom, odnosno grandomanija, što spada u narcističan poremećaj ličnosti, kažu nam ugledni psihijatri i psiholozi s kojima smo razgovarali. Ne analizirajući konkretno Nadana Vidoševića nego profil balkanskih političara, docent Darko Marčinko, suautor knjige “Narcistični poremećaji ličnosti i njegova dijagnostička opravdanost”, objašnjava da ih većina pati od narcističnih poremećaja.

– Mnogi političari pate od hubrisova sindroma, a što su društva nezrelija, kao što je na Balkanu, to je izraženija njihova potreba da preko noći žele postati milijunaši. Primjerice, u Americi u politiku ulaze ljudi koji su već bogati, a kod nas se ulazi u politiku da bi se obogatilo – rekao je Marčinko. Grandomanijom osobe s narcističnim poremećajem kompenziraju unutarnju inferiornost.

– U gomilanju bogatstva oni nemaju granica, njima su potrebni stanovi, vile automobili da bi se osjećali dobro. No, kod njih je izražena dihotomija, pa kad padnu, odnosno budu otkriveni, padaju u nemoć i koriste se projekcijom, odnosno optužuju druge da im pakiraju. Tada tvrde da su žrtve sustava, da im je sve namješteno, nikako ne priznaju da su do bogatstva došli nezakonito – objasnio je Marčinko. Psihologinja Mirjana Krizmanić pak kaže da je kod Vidoševića jednostavno riječ o nezajažljivoj pohlepi, a takvi mogu biti razni profili ličnosti. Po njoj je problem u pasivnom društvu koje dopušta takvim tipovima da se razmašu u svojoj nezajažljivosti, a nije riječ o poremećaju koji Vidošević, da mu to društvo nije dopustilo, ne bi mogao kontrolirati.

– Pred nosom nam je krao i mislio si je; koje ste vi budale. Uživao je u tome da gomila bogatstvo, ali i u tome da ga može pokazivati. Pa u HGK sada nisu u stanju izabrati njegova nasljednika jer svi imaju putra na glavi – oštra je M. Krizmanić.

Mama mozak operacije

Ona smatra da je mozak operacije izvlačenja novca iz HGK mama Vidošević.

– Ona je radila u SDK (nekadašnjoj Službi društvenog knjigovodstva, nap. a.) i takve joj akrobacije nisu strane – zaključila je Krizmanić.

Komentara 64

L0
luena 01
09:17 16.11.2013.

Tko misli da je sve to postenim radom postigao stvarno je "priglup" ili slijep... Kako on Vidosevic tako Sanader krali su vam pred nosom i smijali vam se u lice a vi ih opet i opet i opet birali naa vodece pozicije... lijepi Nadan I Sanader ,lopovi a ne lijepi...

Avatar comandante
comandante
09:43 16.11.2013.

sta su radili kontrolni mehanizmi i revizije proteklih 15 godina, sve ih treba otpustiti i procesuirati

ZB
zbuniceva
11:59 16.11.2013.

Treba čitati Krležu iz mladih dana, ovaj nepotističko lopovski kupleraj poslovno političkih elita isprepletenih familijarnim političkim seksualnim i financijskim interesima samo veliki mogu opisati, nema danas pisaca s hrabrosti i talentom. Nadan je točka na i za one koji doo danas nisu shvatili dimenzije kupleraja, Sanader početak a sve ostalo su pomagači i saučesnici u tom trećerazrednom provincijalnom vodvilju. Nušić se iz toga dobro ismijavao no nema kod nas na sceni ni komedijaša s hrabrosti, i Pervan i Drele su maknuti, kakva politika, takav biznis, kakvo društvo i moral takav predsjednik i premijer, mi kao narod zaslužujemo točno to kak nam je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije