Samo dva tjedna zakonske zabrane pušenja na javnim mjestima kafiće je
stajalo 60 posto prometa. Konobara treba upola manje uz taj opseg
posla, dvojbe nema. Dražen Biljan, vlasnik kafića “Egoist” i “Bamboo
bar”, te Alan Garbajs, suvlasnik i voditelj bara “Moj bar”, svi u
zagrebačkom City Centeru One, odgađaju otkaze, a novac za najam
skupljaju u uvjetima kada im dnevna zarada trošak i ne sustiže.
Lančani gubici
Iako su restriktivnim zakonom pogođeni manje-više svi ugostitelji, oni
u šoping-centrima nemaju manevarskog prostora jer nemaju terase, a
neradna im je nedjelja već “pojela” dvadeset posto prometa. Iskusni
ugostitelji zabrinuto vrte glavama na pitanje: dokad će izdržati prije
no što zatvore lokale? A o njihovim lokalima ovisi 15 obitelji, i
njihove i njihovih konobara.
– Nema nam spasa! Ovakvi zakoni govore da država nema nikakvu
strategiju. Svojim sam konobarima, s kojima godinama radim, uvijek
davao slobodan dan i plaćenu nedjelju, ali zakon mi je od Nove godine
uzeo 20 posto prometa. Toliko i poreza manje plaćam. Apsurdno je da mi
država dopušta da radim u svom kafiću na tržnici, a ne dopušta u
šoping-centru!
Poanta nedjeljnog rada trebala je biti: stisni poslodavca, uđi u
trgovinu i neka se ljudima njihovo plati. A ne ovo! Ne daš mi da radim
i plaćam porez, a to je sve što hoću – ogorčen je D. Biljan nakon 22
godina ugostiteljskog rada, od kojih 12 kao vlasnik.
A. Garbajs dodaje da pati i distribucija pića jer narudžbe su smanjene, pa se prihodi smanjuju lančano.
– Trebao bi se naći modus po kojem bi se kafići opredijelili za pušenje
ili ne. Svi mi znamo koliko je pušenje štetno, ali je i činjenica da
smo pušačka nacija! Nije li paradoksalno da država prodaje cigarete s
opakim natpisom: “Pušenje ubija”? To je kao da prodajete drogu! –
rezigniran je Garbajs.
Na jesen opća pobuna
Kafići koji imaju terasu manje su glasni ovih dana, ali na jesen će, sa
zatvaranjem terasa, krenuti novi val nezadovoljstva u ugostiteljstvu.
Ceh ugostitelja koji okuplja oko 16.000 članova zajedno s Ministarstvom
gospodarstva oformio je radnu skupinu koja se sastaje svakoga tjedna i
koja će analizirati učinke zakona.
Međutim, ne treba biti velik matematičar da bi se zbrojili opustjeli
kafići, a nekoliko ih je svoja vrata već zatvorilo – potvrdio nam je
Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj
komori. – Nastojimo se izboriti za zakonsku mogućnost da se mali kafići
opredijele hoće li biti prostor za pušače ili za nepušače, a da se veći
mogu prilagoditi u dijelu do 30 posto objekta.
Vjerujemo da ćemo, i zbog krize, naići na razumijevanje zakonodavca –
misli Z. Puntijar. Napominje da kolege iz Hrvatske gospodarske komore
ništa ne poduzimaju. Predsjednik Hrvatske udruge hotelijera i
ugostitelja pri HGK Franco Palma, kaže pak da imaju malo članova
ugostitelja, a da u restoranima i hotelima nikotinski dim ionako nije
primjeren te da se nada fleksibilizaciji kad je riječ o kafićima.
S DIMOM OTIŠLA I ZARADA