Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na berlinskoj burzi ITB predstavljene dvije najvažnije svjetske studije o putovanjima

Nogomet milijunima važniji od odmora

obz_turizam_tx.jpg
import
17.03.2006.
u 19:01

Sve je izvjesnije da će ovogodišnja sezona putovanja u svijetu pretrpjeti štete. Nakon najvećeg turističkog susreta biznismena iz cijelog svijeta, prošlotjednog berlinskog ITB-a, jasnije je i kolike bi one mogle biti. Razmjere straha od ptičje gripe, što je i ponajveća sjena nad ovogodišnjom sezonom putovanja, Turska je već iskusila; buking za prošlogodišnjim zaostaje punih dvadeset posto.

No sada je posve očito da će komadić turističkog kolača gricnuti i Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. Veliko istraživanje među gotovo osam tisuća Nijemaca (provedeno u siječnju na 1500 mjesta, a razgovor sa svakim u prosjeku je trajao 58 minuta) pokazalo je da je prema nogometu i ptičjoj gripi ravnodušno 81, odnosno 74 posto ispitanika. No, ostali već jesu ili namjeravaju prekrojiti planove za godišnji odmor.

Njemačka Reiseanalysa, predstavljena u Berlinu, pokazala je kako je četiri posto Nijemaca zbog straha od ptičje gripe već promijenilo odredište ovogodišnjeg odmora, još toliko ih odlučuje ostati kod kuće, a njih 18 posto ne isključuje mogućnot promjene plana, samo zasad još čeka da vidi kako će se situacija razvijati.

Pomicanje dopusta
Godišnji u inozemstvu zamijenit će nogometnom zabavom, pak, dva posto Nijemaca, tri posto ih namjerava spojiti jedno i drugo  na odmoru će pratiti utakmice. Tri posto će zbog Svjetskoga nogometnog prvenstva pomaknuti odmor u raniji termin, a osam posto ga odgađa za poslije nogometnog spektakla. Kad se Nijemcima, svjetskim putnicima broj jedan, pribroje i susjedi, jasno je da će se poremećaji brojiti u milijunima. Europljani, naime, godišnje poduzmu više stotina milijuna putovanja u inozemstvo (lani konkretno 370 milijuna), pa i minusi od jedan-dva posto snažno potresaju turističko tržište.

Ono ipak iz godine u godinu, uz manja kolebanja, ipak odolijeva udarima kakvi su teroristički napadi, tsunami, SARS... te sada ptičja gripa. U 2005. čak su srušeni novi rekordi; u svijetu se putovalo pet posto više nego 2004., zabilježila je velika studija "World Travel Monitor" kuće IPK International, također predstavljena na berlinskoj burzi.

Taj je rast, inače, premašio i plan Svjetske turističke organizacije, koja je zacrtala godišnje plusove od 2000. do 2010. po stopi od 4,2 do 4,3 posto. Za to su, pak, ponajviše zaslužni Amerikanci koji su lani putovali šest posto više nego u 2004. Europljani su se sa četiripostotnim rastom uklopili u očekivani prosjek, a pridonijeli su stanovnici Afrike. Oni su na put izvan zemlje u 2005. kretali deset posto više nego godinu prije, no apsolutne su brojke još uvijek male.

Među Europljanima, pak, Španjolci prednjače u porastu broja putovanja s čak 15 posto. Slijede ih Rusi, koji su lani bili brojniji na inozemnim putovanjima 14 posto nego u 2004. Toliki rast zabilježili su i Poljaci. Irci su, pak, putovali osam posto više, slično kao Norvežani i Danci, a Francuzi su napravili sedampostotni rast. Oni, te njihovi europski susjedi lani su ukupno ostvarili 3,5 milijardi noćenja (plus od dva posto), a izvan granica svoje zemlje ukupno su potrošili 330 milijardi eura (rast tri posto).

Hrvatska nije u vrhu
A kamo su Europljani putovali i trošili svoje eure? Najviše ih je (13 posto) išlo u Španjolsku. Francuska je ugostila 11 posto Europljana, Njemačka i Italija po osam posto, Austrija i Velika Britanija po pet, a Turska četiri posto. Hrvatske nema na popisu prvih sedam.

Lista najbolje prodavanih tipova godišnjih vjerojatno objašnjava i zašto je bilo tako. Potražnja je u 2005. najbrže rasla za europskim metropolama, skijanjem i odmorom u planinama. Sunce i more, što je najjača hrvatska karta, bilo je samo tri posto traženije nego u godini prije.

Želite prijaviti greške?