DINAMOVA DOMINACIJA

Čak 34 reprezentativca, Hajduk na -177 bodova

Dinamo, proslava naslova
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
24.04.2014.
u 10:40

Plavi su, četiri kola prije kraja, prikupili 14 bodova više od Rijeke, no na kraju prvenstva bodovna će razlika biti daleko od rekordnog bijega ispred drugoplasiranog.

Decentno je u Maksimiru proslavljen Dinamov deveti uzastopni naslov prvaka Hrvatske, igrači, struka, uprava i radna zajednica proveselili su se nekoliko sati uz tamburaše, no već oko ponoći svi su se razišli. Da, čak se i u klubu ti naslovi shvaćaju kao “običan dan u uredu”, Dinamova dominacija samo povremeno probudi one jake emocije i podsjeti da već devet godina suvereno vlada Hrvatskom. Sad su plavi, četiri kola prije kraja, prikupili 14 bodova više od Rijeke, no na kraju prvenstva bodovna će razlika biti daleko od rekordnog bijega ispred drugoplasiranog.

Ispred drugog – 28 bodova

Naime, u sezoni 2007./08 (12 klubova, trokružno, 33 kola) s trenerima Ivankovićem i Soldom Dinamo je pobjegao čak 28 bodova Slavenu Belupu, tada su Zagrepčani zabili 91 gol! A sezonu prije (isti sustav natjecanja) Hajduk je zaostao 20 bodova, Kuže i Ivanković osvojili su čak 92 boda uz 84 gola! No nije to bio rekordni zaostatak Hajduka – Jurčić i Čačić 2011./12. (16 klubova, dvokružno, 30 kola), ostavili su Splićane na pristojnoj udaljenost od 21 bod... Ukupno je u nepunih devet prvenstava Dinamo osvojio čak 177 bodova više od Hajduka!

U svim ovim sezonama Dinamo je četiri puta imao i najboljeg strijelca Prve HNL. Bili su to Ivan Bošnjak (22 gola, 2005./06.), Eduardo da Silva (34, 2006./07.), Mario Mandžukić (16, 2008./09) i Fatos Beqiraj (15, 2011./12.). Rekorder Dudu sa 34 gola u sezoni još će dugo ostati nedodirljiv. Sve ih je ta titula pogurala i u reprezentaciju, istome se nada Duje Čop koji predvodi strijelce ove sezone sa 22 pogotka (odigrat će još tri utakmice jer Lokomotivu preskače zbog žutih kartona). Ovo je doista Čopovo proljeće, osim golovima, ističe se i asistencijama, a odrađuje dobro i svoj posao u defenzivi. Zabiti više od 20 golova u sezoni nije mala stvar, makar se radilo i o Prvoj HNL.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Naravno da Kovač ima boljih rješenja od Čopa, tu su poglavito Olić, Mandžukić i Eduardo te Jelavić, ali peti napadač koji će putovati u Brazil trebao bi biti Dinamov centarfor. Uz ostalo, i zbog čuvanja digniteta Prve HNL koja je stalni izvor reprezentativaca. U devet godina vladavine Dinamo je imao čak 24 hrvatska reprezentativca, od Silvija Marića do Alena Halilovića! Kao i deset stranih reprezentativaca: pet europskih, tri južnoamerička i dva afrička.

Potpisao Fontanello

Za novi juriš na Ligu prvaka trebaju pojačanja. Skauti su svakoga tjedna na putu, snimaju se brojni igrači, a potvrđen je samo dolazak argentinskog srednjeg braniča. Iako u Maksimiru ne žele odati ime, po svemu sudeći to je Pablo Fontanello (30) iz norveškog Stabaeka. A na pragu su i lokosi Chago, Šitum, Pjaca i Budimir.

>>Nitko u Europi trenutačno nema toliko uzastopnih naslova prvaka!

Komentara 8

D2
Dubravko_23
12:01 24.04.2014.

Chago se nažalost nikad nije vratio u onu formu koju je imao prije ozljede, ali može biti od pomoći...mogla bi biti dobra ekipa.

KA
kajinx
15:27 24.04.2014.

Decentno! Stvarno: Decentno! Predrage, da li si ti izmislio tu riječ? Ako did, goodano wrajtaš. Pliz giv as mor takvih wordova.

PE
pessimus
11:32 24.04.2014.

chago i šitum su već bili u dinamu i nisu se baš proslavili. da jesu nebi išli u lokomotivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije