Težak ždrijeb

Hajdukov recept: Dečki igraju za 10 tisuća kuna, ali sa srcem

07.08.2014., stadion Poljud, Split - Druga utakmica 3. pretkola UEFA Europske lige, HNK Hajduk - FC Shakhter Karagandy. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
09.08.2014.
u 11:15

N. Kalinić: Ajme, kakav ždrijeb. Drago mi je što ću igrati na Poljudu. Neka pobijedi bolji

Ždrijeb u Nyonu nije bio naklonjen Hajduku. Najteži suparnik Tottenham je izbjegnut, no bijeli su dobili Dnipro, ukrajinskog doprvaka. No, ako želiš u Europsku ligu, a nisi nositelj, onda moraš izbaciti nekog jakog. A Dnipro je jaka momčad, to nije dvojbeno. Ipak, pretkolo Lige prvaka pokazalo je da se može igrati s Ukrajnicima. Kopenhagen je u Ukrajini odigrao 0:0, u uzvratu slavio sa 2:0.

Strinić: Bit će gusto

A u Dnipropetrovsku je totalni Hajdukov štih. Trojac bijelih igra za Dnipro, Ivan Strinić i Mladen Bartulović ordiniraju po lijevoj strani, prvi napadač je Nikola Kalinić. Kada su kuglice ždrijeba obznanile da igraju Hajduk i Dnipro, mobiteli su se užarili.

– Što je ovo, ne mogu se obraniti od poziva. Ajme, kakav ždrijeb. Drago mi je što ću igrati na Poljudu, bit će lijepo susreti se s Hajdukom. Prognoza? Neka pobijedi bolji, bit će to lijepe utakmice – kazao je Kalinić.

S njim je sjedio Ivan Strinić. O čemu bi drugom razgovarali nego o utakmicama koje ih čekaju.

Gledali smo Hajduk protiv Šahtera. Atmosfera je bila super, ali i Hajduk je igrao odlično. Po ovome što sam vidio, bit će to neizvjesne utakmice – rekao je Strinić.

Zbog ratnog stanja na istoku Ukrajine Dnipro će domaćin u prvoj utakmici vjerojatno biti u Kijevu.

– Dnipro je kvalitetna momčad, bit će nam teško, ali borit ćemo se kao i do sada. Super je što ćemo drugu utakmicu igrati kod kuće. Znamo da će stadion biti pun – rekao je Tino-Sven Sušić.

A u Splitu se i jučer prepričavala sjajna atmosfera na Poljudu i prolazak u dramatičnoj utakmici protiv Šahtera. Sjećanja je trebalo vratiti negdje u ljeto 2010. godine. Tada je Hajduk u Poljudu, pred 30 tisuća gledatelja, u paklenoj atmosferi, predvođen frenetičnim navijačima, nadoknadio poraz od 3:1 protiv Dinama iz Bukurešta. Pobjedom 3:0 Hajduk je stigao nadomak Europske lige. Kasnije ga je poljubila sreća u ždrijebu, stigla je Unirea, Hajduk je ušao u Europsku ligu. Doček u zračnoj luci, navijači su okupirali sve ulaze, visjeli po autobusu.

– Pustite nas spavati, umorni smo – oko 2 ujutro u megafon je urlao tadašnji trener Stanko Poklepović.

Četiri godine kasnije opet je Hajduk pred 30 tisuće gledatelja, nošen publikom, nadoknadio minus od dva razlike. Opet pobjeda 3:0. Nada opet živi u Poljudu, klubu koji se uzdiže kao Feniks iz pepela. Hajduk je postao obožavan u svim krajevima Hrvatske, taj dišpet i prkos prema svim nepravdama, doveo je do toga se za bijele navija i u Zagorju.

Navijali i u Zagorju

– Mogu se novcem kupiti Portugalci, Argentinci i Brazilci, ali hajdučko srce nikada. I u Zagorju smo navijali za Hajduk – poslao je prijatelj poruku.

Da, to je priča o ovom Hajduku Igora Tudora. "Bacanje na glavu", igranje sa srcem... Prije utakmice protiv Šahtera, rijetka je to slika, igrači su krenuli prema navijačima. Kao da su molili za podršku. I dobili su je. Bila je to "ta divna splitska noć". Kazahstanci su pali u paklu Poljuda, pred momcima koji su ginuli za dres. Neki od njih igraju za desetak tisuća kuna mjesečno, ali to za njih nije bitno. Legendarni Hajdukov vratar Tonči Gabrić te 2010. godine dao je svoje viđenje prolaza u Europsku ligu.

– Ova momčad ima štih Dalmacije. Devet igrača je iz Dalmacije, a dva ponajbolja su stigla sa strane. To je pravi recept – govorio je Gabrić.

Ovaj Hajduk iz ljeta 2014. godine ima sličnosti. Ima taj dalmatinski štih. Govorimo o korijenima, nema veze gdje je tko živio. Kalinić je iz Solina, Maloča iz Kijeva pokraj Knina, Milović i Vlašić iz Splita, Milić iz Kaštela, Anđelković iz Dubrovnika, Caktaš iz Dugopolja... Sušićeva mama je iz Podgore, Gotalovi su iz Zadra. Plus dva ponajbolja. Vršajević i Maglica, iz Bosne i Hercegovine.

>>"Izbirljiva zagrebačka publika" treba se ugledati na Torcidu!

>>Hrvatski klubovi dobro prošli u ždrijebu, protivnici nisu takav bauk

Komentara 12

CA
cartman982
16:22 09.08.2014.

dok su gubili onda su bili jadni i bijedni. sad nakon jedne pobjede protiv debelih amatera iz kazahstana kao da su osvojili ligu prvaka. dajte vise budite realni. Nasa liga je jad i bijeda a hajduk je ociti primjer toga i sad kad izgube od lokomotive opet ce pljuvati po sudcima i mamicu i svima. a dinamo je je jos jadniji jer su potrosili 10 mil.eura na pojacanja a takvih i boljih igraca u hr ligi ima svugdje . Zelim srecu svima u europskim natjecanjima ali treba nekada biti i realan.

PR
propalismoFranjoskroz
15:17 09.08.2014.

neke prostitutke uzimaju 5000 eura za noć.Neke uzimaju 50 eura.Da li to znači da se ove prve prostituiraju za novac,a ove druge to rade sa srcem????

Avatar vaha
vaha
18:32 09.08.2014.

hehe, strasan clanak - a prije par dana brbljo ponosno najavio da ce igraci za prolaz protiv ovih debeljuskastih veterana koje i kalinic naziva smijenom ekipom dobit 2000 eura premije…znaci "hajducko srce" je malo pojeftinllo, valj zbog financijske situacije pa sad vrijedi 2000 eura…covjece kako se dole puse ti mitovi i legende...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije