DERBI NA MAKSIMIRU

Mamić je prošlost, dođite navijati za svoje klubove 
i budite dostojanstveni

Prosvjed Torcide protiv vodstva Hrvatskog nogometnog saveza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
12.07.2015.
u 15:00

Stariji gospodin stajao je u redu na velikoj vrućini. Zašto idete na utakmicu? Pa zato što više nema Zdravka Mamića...

Bio sam osnovnoškolac kada sam prvi put, a da se baš toga sjećam, sjedio na zapadnoj tribini onog starog šarmantnog Maksimira i gledao kako cijela istočna tribina skače kada je Ivica Šurjak pogodio 'plavu' mrežu. U memoriji najdražih derbija, naravno nakon onog splitskog 1982. godine, jest onaj poznati Marko Mlinarić - Blaž Slišković 2:2. Još jednog se tako dobro sjećam i pomalo sramim. Kada je pred Tuđmanovim očima sudac Novak gurao Croatiju protiv golobradog Stipe Pletikose.

Na derbi, ali zbog nogometa

Gledao sam, navijao, kasnije kao novinar izvještavao s desetaka i desetaka velikih obračuna plavih i bijelih. I jednom je tu bio Canjuga i Croatia, drugi put Mamić i njegova era, jednom Vidošević i Rožić. I samo sam jednom poželio da kao novinar mogu pisati priču o nekom novom Mlinariću ili Sliškoviću. Bez policijskog izvještaja, razbijenih glava, pisati priču o nogometu. Neću prestati vjerovati da će se to jednom dogoditi, želio bih da ta nova priča krene od danas.

Znam, spremam se na jednu vrlo zahtjevnu uredničku večer. Jer, to je derbi, nažalost i ovaj, koji bi zbog posljednjih događaja trebao biti novi početak. Nažalost, to još uvijek nije. Nije mi fora da će se stadion napuniti zato što više nema Zdravka Mamića, o kojem sam sve napisao što sam imao još 2009. godine. Volio bih da se on puni zbog nogometa. A ovaj derbi, zapravo novo doba jer Mamić je prošlost i to bi trebao biti, u najavama nosi miris – 'dima i vatre'. Budi ozbiljnu zabrinutost. Danima se piše o sukobu dviju frakcija Bad Blue Boysa, o crnim listama, zatvaranju dijela stadiona, kako bi Mamićevi sljedbenici, koji naravno još vode klub, mogli sve držati pod 'visokim naponom'. Sve je to garnirala Torcida najavom da će oko 3000 njenih pristaša okupirati južnu tribinu. Sve to zapravo me čini još jednom tjeskobnim, još jednom nesretnim. Jer nikako da u prvi plan dođu nogometaši zbog kojih se odlazi na stadion.

Bad Blue Boysi, koji su osnovani 1986. godine, naravno i prije su kao navijači Dinama bili uz klub, u svojoj su povijesti imali tri velika neprijatelja. Bila je to najprije SFRJ, nakon toga Tuđman i Canjuga koji su im ukrali 'svetinju', da bi na kraju došao Zdravko Mamić i jedan gospodski klub pretvorio u privatni biznis.

BBB dobili sve bitke

Na kraju su BBB dobili sve te bitke, kao što narod na kraju uvijek pobijedi. I stoga jedino mogu poželjeti svim Dinamovim navijačima: Neka više nikada nitko ne stane između vas i ljubavi prema Dinamu. Zato danas se čuje glas, to sjever zove vas. Budite dostojanstveni. To želim i Torcidi koja je također patila.

>> Dinamo rasprodao sve ulaznice za derbi, otvaraju se dodatne tribine!

>> Premijer Zoran Milanović neće na derbi Dinama i Hajduka

>> Pogledajte kako je Dinamo proslavio prodaju svih ulaznica za veliki derbi

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije