Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRČKI PRVAK DOMINIRA

Nije Mamić jedini: Šef Olympiakosa optužen je za iznudu, prijevaru, namještanje...

Olympiakos
Foto: Reuters
1/5
18.10.2015.
u 18:21

Nijemci su svašta napisali o Mamićima, ali osuđenog predsjednika Bayerna tada se nisu uspjeli sjetiti

Treće kolo Lige prvaka u Maksimir dovodi grčki Olympiakos, klub koji je po mnogo čemu sličan Dinamu. Da se pita Engleze ili Nijemce, prva bi im poveznica bila Zdravko Mamić, kao prvi čovjek Dinama i Evangelos Marinakis, gazda Olympiakosa.

Naime, obojica se nalaze u sličnoj situaciji, predmet su istrage svojih i klupskih poslovanja, pa ne čudi da su bezgrešni Englezi i Nijemci uoči utakmica s plavima crveno-bijelima u tome vidjeli glavnu priču. Pri tome se protiv Zdravka Mamića, i brata Zorana također, tek vodi istraga, dok je vlasnik grčkog kluba u težoj poziciji, on je optužen i mnogo dulje je vremena proveo iza rešetaka. Ne samo zbog novca, osumnjičen je da se s bliskim suradnicima pokušao koristiti policajcima, sucima, političarima i drugim moćnicima za pomoć Olympiakosu. Potom je osumnjičen za poticanje i omogućivanje nasilja navijača svog kluba, pritiska i utjecaja na suce, namještanje utakmica. U svibnju ove godine ispitan je i na kraju pušten iz zatvora uz 200.000 eura jamčevine, ali i uz zabranu obavljanja bilo kakvih dužnosti u nogometu.

Počeli su s Bajevićem

Njemački su mediji mnogo toga napisali o Zdravku Mamiću kao prvom čovjeku kluba, kao i o Zoranu kao treneru, o ljudima protiv kojih je pokrenuta opširna istraga, ali koji su samo nekoliko dana proveli u pritvoru i nakon toga mogu raditi svoj posao. Čudno kako nisu povukli paralelu sa svojim predsjednikom, kao su odjednom zaboravili dugogodišnjeg predsjednika Bayerna Ulija Hoenessa, koji nije osumnjičem niti ga istražuju, već je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog utaje poreza, čak 27,2 milijuna eura.

No, Mamić i Marinakis neka se brinu za sebe, u utorak će se u Maksimiru igrati nogomet. Na terenu će biti dva kluba koja su slična i po još nečemu osim po kontroverznim šefovima. Naime, Olympiakos je u Grčkoj dominantan baš kao i Dinamo i u Hrvatskoj. U posljednjih 19 godina 17 puta su osvojili naslov prvaka, a Dinamo je u Hrvatskoj od te 1996. godine kada je počela zlatna era Grka. Tada je vlasnik In 1996 Socratis Kokkalis za trenera doveo Dušana Bajevića, a današnji predsjednik Marinakis samo je dio društva tog brodovlasnika Kokkalisa. Bajevića se dobro sjećamo jer je vodio Olympiakos do 2:0 pobjede nad Dinamom u Ligi prvaka i onda do 1:1 u Maksimiru na minus 17 stupnjeva Celzijevih. Od tada se serija Olympiakosa nastavila, nedodirljiv je (osim dvaput) u Grčkoj u kojoj je imao i pomoć sudaca, svoje "satelit" klubove.

Imaju stadion i navijače

- Ma to je bilo nemoguće, nekoliko kola prije utakmice s njima znali smo da će nam hrpa igrača dobiti kartone, kad bismo se bunili zbog nečega dosuđenog, znali su nam suci reći: Recite gazdi da plati – ispričao nam je jednom prilikom Gordon Schildenfeld, koji je u Dinamo došao iz Panathinaikosa i iskusio moć Olympiakosa.

Suparnici Olympiakosa nadaju se da će zbog predsjednikovih problema taj klub ipak pasti, no očito su se prevarili, Olympiakos drži vrh, a u Ligi prvaka pokazao je koliko je jak i dobar kad je na Emiratesu s 3:2 bio bolji od Arsenala.

Olympiakos ima najbolje igrače u Grčkoj, kao što ih ima i Dinamo u Hrvatskoj. Doduše, nikad tako velika imena kakva su prošla kroz klub iz Pireja nije igrala u Dinamu, Rivaldo, Yaya Toure, Saviola, Abidal samo su neka od velikih zvijezda. Danas je najzvučnije ime Estaban Cambiasso, igrač koji je igrao u Realu, koji je za Inter odigrao 430 utakmica, koji ima 51 utakmicu za reprezentaciju Argentine. Doduše, već je pri kraju karijere, ali važna je karika koja je protiv Bayerna u 3:0 porazu igrala 65, a u pobjedi nad Arsenalom svih 90 minuta.

Razlike su i u stadionu, Maksimir je bez krova, jadan, nikad završen, a Georgios Karaiskakis nudi sjajnu kulisu svojim navijačima. Da, navijačima. Olympiakosovi su brojni, bučni, uvijek uz svoj klub, za razliku od onih navodnih navijača Dinama koji ne dolaze, a tvrde da vole klub.

>> Dinamo ima rupe koje će teško zakrpati do utorka

Komentara 19

MA
-Marsijanac-
19:34 18.10.2015.

Ma kao sat, dan dva prije vazne tekme podvale Dase, Fucka & Co. Kako su se samo crvendaci raspisali o Mamicima kad su bili zatvoreni . A gdje su danas svi ti silni "dokazi ". Cudno , ne? Prosli su mjeseci a dokaza nema. Mamici su na slobodi no crveni mediji ih jos tretiraju kao kriminalce. Ova crvena vlada ce uskoro pasti a potom nam je pod hitno potrebna potpuna LUSTRACIJA, inace ovakve bedastoce nece nikada prestati.

ED
europski dinamo
22:00 18.10.2015.

Suci,satelit klubovi,izmicanje stvarno podsjeca na kmecenje navijaca jednog kluba. Navijaci Olympiakosa vjerovatno imaju isti odgovor kao navijaci Dinama,kako to da Olympiakos svake godine skupi veci koeficijent u eurokupovima od Panathinaikosa? Mislim da je Pao samo jedne godine prosao bolje u eurokupovima od Olym u zadnjih 10-15 godina. hajduk je zadnji put prosao bolje od Dinama u eurokupovima 1994.godine. Euro suci im nisu dali.

BA
bakulušić
22:09 18.10.2015.

Od Njemaca se nije ni tražilo da pišu protiv predsjednika Bayern-a. To je jedno! A drugo, Njemci nemaju Igora Flaka. Da ga imaju, Bayern bi imao grdnih problema. Kao i Dinamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije