ivica olić:

Želim na Euro, ali ne zbog starih zasluga i otimati mjesto mlađem i boljem

28.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., Hrvatska - Norveska. Ivica Olic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
05.08.2015.
u 18:00

- Uvjeren sam da ću pokazati kako godine nisu nikakva prepreka! Najvažnije je da HSV napokon ima mirnu sezonu, da ne budemo plasirani ispod desetog mjesta - rekao je Olić za sportski tjednik Max!

U petak, 14. kolovoza, u Münchenu će Ivica Olić (35) zakoračiti u svoju 19. profesionalnu nogometnu sezonu! Utakmicom Bayern – HSV, naime, započet će novo njemačko prvenstvo, start Bundeslige željno se očekuje, a naš je Ola spreman i pun motiva.

Kao da je na početku, kao da je sjeo u vremeplov i vratio se u 1996. kad je debitirao za Marsoniju s nepunih 17 godina. Onda je preselio u berlinsku Herthu, pa se nakratko vratio u Marsoniju, da bi 2001. praktički započela blistava karijera, koja traje i dan danas. U zadnjih 14 godina, Olić je igrao u Zagrebu, Dinamu, CSKA Moskvi, HSV-u, Bayernu, Wolfsburgu i zimus je opet došao u HSV, te još kako pomogao klubu u borbi za ostanak. Podsjetimo da je prvi nastup za hrvatsku reprezentaciju upisao 2002.

Malo je nogometaša koji tako dugo traju na svjetskoj sceni, koji na najvišoj razini igraju gotovo 15 godina! Olićeva dugovječnost tema je brojnih razgovora među stručnjacima, a sjećamo se da nam je Ivičin povremeni privatni trener, prof. dr. sc. Igor Jukić, naveo četiri razloga zbog kojih "Ola" traje i traje...

– Prvi razlog su roditelji – u genetskom i odgojnom smislu majka Ana i otac Ivan napravili su sjajan posao, posebno zbog Ivičine mentalne kvalitete. Pod brojem dva je akumuliranje velike količine kvalitetnog rada, što se Ivici vraća na najbolji način, a na trećem je mjestu kontinuitet tog kvalitetnog rada i u ovim godinama. Napokon, četvrti je razlog dugovječnosti što je Ivica Olić razvio veliki stupanj tolerancije na ozljede i neugode, što je usko povezano s dobrim radom i treningom – rekao nam je tada prof. Jukić.

Dramatični su bili svibanjski dani za Olića i HSV, tek je u kvalifikacijama, kao i godinu ranije, hamburški klub izborio ostanak u najelitnijem razredu njemačkog nogometa i tako ostao jedini koji nikad nije ispao iz prve lige. Velik je bio Olićev doprinos, navijači HSV-a obožavaju ga, znaju da se u Hamburg nije vratio radi novca, nego zbog istinske emotivne povezanosti s klubom...

– Mogao sam ostati u Wolfsburgu, s kojim me vezao ugovor do ljeta 2016. godine. Ali, zvali su me ljudi iz Hamburga, rekli su mi da im trebam u borbi za ostanak. Da je neki drugi klub bio u pitanju, odmah bih odbio ponudu! Ali, HSV ima posebno mjesto u mom srcu, supruga Natali i djeca vole živjeti u Hamburgu i rekao sam čelnicima Wolfsburga o pozivu HSV-a. I posljednjeg dana prijelaznog roka, trener Dieter Hecking pozvao me na stranu i rekao mi: "Možeš se vratiti kući, u Hamburg!" – objasnio je Olić razloge povratka u HSV, koji je Wolfsburgu platio odštetu od dva milijuna eura.

Naš reprezentativni napadač željno čeka petak i start nove sezone u Münchenu:

– Utakmice protiv Bayerna za mene su uvijek posebne. U Bavarskoj sam proveo prekrasne dane karijere, dodirnuo sam vrh, iako nikad neću prežaliti što barem jednom nisam postao europski prvak. A igrali smo dva finala Lige prvaka u tri godine, posebno žalim za onim münchenskim, kad sam promašio 11-erac protiv Chelsea. Šteta, no taj val tuge brzo prođe i ostaju lijepa sjećanja na dane provedene u Bayernu – rekao je Olić.

Mogao bih još i produžiti

A njemačke je novinare zanimalo može li Ola odigrati bar još jednu sezonu na visokoj razini? Odgovor je bio očekivan:

– Uvjeren sam da ću pokazati kako godine nisu nikakva prepreka! Najvažnije je da HSV napokon ima mirnu sezonu, da ne budemo plasirani ispod desetog mjesta. Još sam "gladan" pobjeda i golova, veselim se svakom treningu i želim biti bolji nego što sam bio lani. U Bundesligi se najviše trči, ovdje samo najspremniji mogu igrati. Svjestan sam da u ovim godinama moram još više raditi, uvijek sam poštovao svoje tijelo i zbog toga sam imao manje problema od ostalih. Osjećam se odlično i još nisam pomislio na završetak karijere. Štoviše, odigram li dobru sezonu, mogu zamisliti i produženje ugovora – kaže "slavonska lola".

Nerijetko su treneri Olića stavljali na krilnu napadačku poziciju, no odavno se zna da je on napadač koji se najbolje osjeća u sredini, voli igrati bez taktičkih ograničenja, voli punu slobodu...

Ponosno nosim hrvatski dres

– Treneri imaju svoje zahtjeve i na nama igračima je da ih ispunjavamo. Znate, da mi je Bruno Labbadia rekao da u kvalifikacijama budem vratar, bio sam spreman i braniti kako bi HSV ostao u Bundesligi! Ali, moje je pravo mjesto u vrhu napada, u sredini, u 16-ercu. Trener to zna, razgovarali smo o tome – kaže ljubimac hrvatskih navijača i poručuje:

– Vjerujem da još mogu pomoći reprezentaciji. Osjećam se izvrsno i budem li potreban izborniku, uvijek ću mu se odazvati. Velika mi je želja igrati na EP-u sljedeće godine u Francuskoj, ali ne pada mi na pamet biti dio nacionalne vrste samo zbog starih zasluga, rekao sam to i izborniku Niki Kovaču, ne želim otimati mjesto nekomu mlađem i boljem. Nisam tašt ni sujetan, kad osjetim da više "to nije to", da nisam pravi, sam ću reći "hvala, bilo je dosta"! Ponosan sam na svoju karijeru, sve sam u životu napravio isključivo radom i poštenjem i želim da tako ostane do zadnje sekunde koju ću provesti na travnjaku, posebno za reprezentaciju. Nitko me neće morati tjerati, ali sve dok sam u formi i dok zabijam golove, nadat ću se izbornikovu pozivu i bit ću ponosan što nosim hrvatski dres – jasan je Olić.

>>Uvede li Dinamo u Ligu prvaka, vrijedit će mnogo više od 12 milijuna koliko nudi Milan!

Foto: Max!

Komentara 16

IV
ivanhoe1980
18:10 05.08.2015.

Ivice, zbog tebe i takvih poput tebe (nema ih puno) obožavam nogomet.Ti si definicija pravog,pozitvnog sportaša.Kapa do poda ljudino.Želim ti još barem 10 godina ;) vrhunske karijere.

DH
dalibor.hren
19:56 05.08.2015.

Ola, ne daj se! Svaka čast i samo naprijed. Kad će novinari početi zbrajati godine strancima (npr. Ibrahimoviću)?

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
21:12 05.08.2015.

Batistuta Gabriele za tebe je Olic Pele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije