Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu iako ga sve više ljudi preskače. Međutim, nova istraživanja pokazala su da zapravo doručak ima mnogo pozitivnih učinka na zdravlje.
Istraživanje je provedeno na 6500 osoba u dobi od 40 do 75 godina, a njihovo zdravlje i naviku jedenja doručka pratili su dvadeset i tri godine. Osobe koje su preskakale doručak bile su lošijeg zdravlja – bolovale su od raznih bolesti.
Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu doručak barem jednom tjedno manje su ugrožene obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti, dok se preskakanje doručka veže s pretilošću, visokim kolesterolom i dijabetesom. Također vodi do pokretanja negativnih navika, poput pušenja, jedenja previše šećera i kalorija te nedovoljnog vježbanja.
Preskakanje doručka čak može dovesti i do ozbiljnijih kardiovaskularnih bolesti, a osobe koje ne jedu doručak imaju čak 87% veću šansu za smrću prouzročene upravo tim bolestima.
"Ovi rezultati ne iznenađuju jer se poklapaju s prijašnjim rezultatima istraživanja u kojima je ustanovljeno da se preskakanje doručka veže s hipertenzijom, dijabetesom i raznim kardiovaskularnim bolestima", rekao je Wei Bao, glavni pokretač istraživanja. Također preporučuje koje namirnice konzumirati za doručak za bolje zdravlje, a to su cjelovite žitarice, voće i proteini. Neke od namirnica koje bi trebalo izbjegavati ujutro su sokovi i kave s puno dodanog šećera.
Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:
Gluposti !