17.09.2011. u 11:10

Etnicitet bez entiteta u Bosni i Hercegovini za dvije godine bit će dijaspora Europske unije!

Glumica Penelope Cruz stigla je u Sarajevo gdje se snimaju scene talijanskog filma “Venuto al Mondo”, redatelja Sergia Casttelitta.

Lijepa oskarovka glumi udovicu Gemu koja u Sarajevo dovodi sina, kako bi mu pokazala grad u kojem se rodio i poginuo njegov otac. Radnja filma traje dva desetljeća, taman toliko koliko traje drama na ovom razmeđu svjetova i sudaru raznih vjetrova. Penelope u nekim scenama treba govoriti na bosanskom pa se bacila na učenje tog jezika. Mediji su izvijestili kako je popularna glumica viđena u raščupanoj perici, prepunoj sjedina, pošto u dijelovima filma glumi i stariju gospođu,

ali ima i onih koji tvrde da se zapravo radi o pravim sjedinama i kažu:

- Možda je Penelope naučila jezik pa shvatila o čemu se zapravo radi u BiH. Ovdje kod nas osjetljiv čovjek može posjediti za samo tri dana! Oko lijepe oskarovke uskovitlala se medijska prašina pa za Angelinu Jolie koju su neki nazvali Anđom Đolo i Brada Pitta više nitko i ne pita. Kažu da bi u Sarajevo mogla stići i Jenifer Lopez koju u Bosni već zovu - Džemila Lopuža! Penelope će snimati scene i u Hrvatskoj po čijim je otocima lutao Odisej, muž prave Penelope iz vremena stare

Grčke. Oskarovke i oskarovci male su bebe prema domaćim i stranim glumcima koji glume u političkom teatru apsurda u BiH i oko nje.

Na političkoj sceni previše je onih glumaca koji jedno misle, drugo govore, treće šute, a četvrto rade, dok čitavi narodi i svi građani statiraju i na političkom stageu stagniraju. Jedni govore o Europskoj uniji, a misle na uniju republika ili entiteta, drugi kad kažu riječ unija, pri tom misle na unitarizacija, a treći su na čardaku, ni na nebu, ni na

zemlji. Riječ je etnicitetu bez entiteta, koji će sa svojim hrvatskim domovnicama za dvije godine biti dijaspora Europske unije! Na

marginama raznih cesija i sećija javno se govori o marginalizaciji bh. Hrvata, a dalje se tajno šuti o poboljšanju položaju naroda bez kojeg nikakva BiH nije mogući pa ni uz blagoslov onih koji su si umislili da su svemogući. Bez bh. Hrvata otvora se nova Pandorina kutija i stižu stari bh. duhovi. Pa tko voli, nek’ izvoli! Strani diplomati kunu se kako bi nestanak Hrvata u BiH bio najveći poraz njihove politike, a već gube rezultatom 0:3 i to 15 minuta prije kraja utakmice. Ako ne misle izgubiti utakmicu, moraju mijenjati neke igrače, suce ili izazvati - prekid! Šestorka se u Sarajevu načelno dogovorila o načelima, a za Vijeće ministara još nije sazrelo vrijeme.

Iako je vrijeme zrenja. Dogovoren je novi sastanak u Brčkom, samo neka ne bude nekog novog brčkanja. Valentin Inzko nedavno je na Bledu kazao kako kompromis mora biti smjernica za BiH i Balkan.

Neki su Inzka na Bledu bledo gledali i nakon njegova govora o kompromisu beskompromisno nastavili po svome. No stigao je Peter Sorensen u svojstvu šefa Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU-a te kazao kako je Europa posvećena konačnom cilju, suverenoj i ujedinjenoj BiH u EU. A hoće li uspjeti, pitanje je SAD. I još nekih. Jedni se već spremaju reći:

- Sorry, Sorensen!

Na djelu su inženjering tehničkog mandata starog Vijeća ministara, opstrukcije i nemoguće konstrukcija, protivne duhu BiH i Daytona. Pa je do države BiH stalo samo onima koji nemaju svoga entiteta. Za mnoge

koji odlučuju o sudbini BiH postoje samo Sarajevo i Banja Luka. Mostar, Hercegovina i bh. Hrvati nisu im ni u primisli. Ponašaju se po načelu Pitagorinog poučka za stanogradnju, koji glasi: Kvadrat u centru ravan je zbiru kvadrata na periferiji!

Ne žele ništa naučiti ni iz povijesti BiH, ni iz najnovijih stečevina Europe. Sličeći razmaženom sinu razmaženog moćnika, koji reče:

- Mrzim kad učim pa me neka budala probudi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?