Izložbeno-prodajnu manifestaciju Festival poduzetništva, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koji je danas u Poreču doživio četvrto izdanje, podržala je i tvrtka Majstor kuhar. Iza svega stoji poznato kulinarsko lice s malih ekrana, Branko Ognjenović, cijenjeni hrvatski gastro–chef, koji ističe da je tvrtka Majstor kuhar svjesna kako je potrebno poduzeti brojne korake kojima će se poduzetnicima stvoriti što bolje poslovno okruženje. Jedan od načina upravo je Festival na kojem su predstavili svoje umijeće i način pripreme autohtonih jela.
Ognjenović je za Poreč pripremio dva događanja i to za različite uzraste. Naime, dnevno izdanje kulinarskog showa podržali su oni najmlađi.
– Odaziv je prekrasan i užitak je gledati djecu koja s pažnjom upijaju svaku informaciju o zdravom obroku. Propagiramo dosta povrća, svježeg sira i integralni kruh jer s doručkom svi počinjemo dan. Naravno, važno je od malih dana usvojiti zdrave navike. Cijela priča zapravo vrti se oko toga da djecu nagovorimo da redovito doručkuju ili da u školu ponesu zdrav obrok koji mogu i samostalno pripremiti. Pažnju smo djeci usmjerili i na vizualni identitet hrane, što im se posebno svidjelo, jer ipak svi pola obroka prvo jedemo – očima – komentirao je Branko Ognjenović.
Kulinarski show se nastavlja i navečer kada će Branko Ognjenović spremiti istarski žgvacet. – S obzirom na to da smo u Istri i priliči da pripremimo lokalno autohtono jelo. Pripremit ćemo jedno vrstu paprikaša od puretine, koji je opet specifičan jer ćemo ga pripremiti od mesa pazinskog purana i povrća s okolnih polja. Velike su obitelji kroz povijesti često pripremale ovo jelo pa domaće stanovništvo želimo okusima podsjetiti na djetinjstvo, a sve goste upoznati s okusima i mirisima tradicionalne hrvatske kuhinje koja je pravo nacionalno bogatstvo – kaže Ognjenović.
Recept za ovo tradicionalno, iako, kako kaže Ognjenović, i siromaško jelo je sljedeći:
Pureći žgvacet
Za 4 osobe
2,50 kg purećeg mesa
5 glavica luka
7 režnja češnjaka
1,00 kg rajčice pelati
400 ml bijelog vina
3 žlica brašna
prstohvat mažurana
lovor list
ulje
sol i papar
Puretinu očistimo, operemo, izrežemo na komade. Mesne komade pržimo na ulju sa svih strana dok ne porumene. Dodajemo sitno sjeckani luk, začinimo solju i pirjamo da luk malo opusti. Dodamo mljeveni papar i češnjak te podlijemo bijelim vinom. Kad tekućina ukuha,dodamo pelat rajčicu i po potrebi podlijemo s vodom da prekrije meso. Umiješamo mažuran i lovor i pustimo da kuha na laganoj vatri dok meso potpuno ne omekša. Pureći žgvacet servirati s tjesteninom po izboru.
>> Festival poduzetništva okupio uspješne OPG-ovce
>> Festival ručnog rada i tradicijskih delicija na samoborskom trgu