Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Butina
Autor
Tomislav Butina

Respekt je uvijek prijatelj, ali straha ne smije biti!

'30.05.2012., Zagreb - Tomislav Butina, bivsi vratar Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
16.06.2012. u 12:04

Ova momčad izgleda znatno ozbiljnije, zrelije i kvalitetnije, od one moje Hrvatske iz Portugala, stoga sam optimist uoči Gdanjska i dvoboja sa Španjolcima, te vjerujem da ćemo uz potporu naših navijača (bez baklji!) osjetiti dah četvtrfinala!

Još je jedan veliki rezultat upisala Hrvatska. Veliki, jer remi protiv višestrukih svjetskih i europskih prvaka svakako je velik rezultat! Pokazali su naši igrači silnu energiju, pokazali su da su odlično fizički pripremljeni i uz neprijepornu kvalitetu, to nas je i dovelo do remija s Talijanima, koje smo, ako ne nadigrali, onda sigurno nadtrčali.

U najavi utakmice pisao sam o dvije golmanske \"mačke\", pitao sam se koja će imati više \"života\"? Pokazalo se da je naš \"Plete\" bio jedan od junaka dvoboja, obranio je tri \"zicera\", a za primljeni gol ne snosi krivicu. Vidjeli smo i na Stipinim reakcijama, odmah nakon primljenog pogotka, da je došlo do nesporazuma s igračima, on je tražio trojicu igrača u \"živom zidu\", a tamo su stajala četvorica. I taj četvrti, koji je bio očiti višak, zaklonio mu je pogled, pa je morao napraviti korak ulijevo da bi vidio loptu i taj mu je korak zapravo nedostajao u obrani Pirlova udarca!

I meni se u karijeri dosta puta dogodilo da sam imao \"šum\" u komunikaciji s igračima uoči izvođenja slobodnih udaraca. Situacija je na ovako velikim utakmicama, na velikim natjecanjima, znatno teža, zato jer je gotovo nemoguće, zbog galame i buke, razgovarati sa suigračima! Stoga dolazi do ovakvih situacija, jer jednostavno nema vremena ni mogućnosti za korekciju uočene pogreške.

Ponovo me oduševio Slaven Bilić! Svojim je taktičkim promjenama u poluvremenu, naime, okrenuo utakmicu u našem smjeru, promjena sustava 4-4-2 u 4-2-3-1 donijela je Hrvatskoj dominaciju i bili smo u nastavku bliže pobjedi. Slaven je, eto, potvrdio da je posve sazrio kao stručnjak, lijepo je vidjeti kad se na terenu osjeti trenerska ruka u nekoj momčadi, kao što je to bilo s Hrvatskom u Poznanju.

Pred nama su Španjolci, momčad još jača i bolja od Italije! Ali, i mi imamo svoje adute i siguran sam da naši dečki ne osjećaju strah, nego samo respekt prema papirnatom favoritu. Prije osam godina na Euru u Portugalu, bili smo u sličnoj situaciji, kad nam je za prolaz trebao pozitivan rezultat protiv favorizirane Engleske. Sjećam se da smo uoči te utakmice danima razmišljali o Beckhamu, Scholesu, Rooneyu..., mega-zvijezdama o kojima je brujao cijeli svijet. I to svakako otežava pripremu uoči utakmice, mi smo tada možda bili i previše impresionirani imenima suparnika, stoga vjerujem da naši nasljednici neće sad, uoči Gdanjska, ponoviti istu pogrešku.

Respekt je uvijek prijatelj, ali straha ne smije biti! Budite uvjereni da i Španjolci i te kako razmišljaju o nama, i njima je to krucijalni dvoboj za prolaz među osam i sigurno neće olako shvatiti tu utakmicu. Ova momčad izgleda znatno ozbiljnije, zrelije i kvalitetnije, od one moje Hrvatske iz Portugala, stoga sam optimist i vjerujem da ćemo uz potporu naših navijača (bez baklji!) osjetiti dah četvtrfinala!

Ključne riječi

Komentara 4

DR
dragogera
12:39 16.06.2012.

bravo tomo ljepo pises,svaki clanak ti je na mjestu

UR
urbanum
13:18 16.06.2012.

Tomo Butina pravo je osvježenje među tolikim bezličnim komentatorima nogomtne igre i reprezentacije. Riječ je o zreloj osobi koja jednako kao i dok je bio sportaš zna lučiti bitno od manje važnog. Uz nekadašnjeg reprezentativca Vlaovića on brani dostojanstvo jedne profesije. Bez narcisoidnosti i kvazi stručnosti jednog Igora Štimca i što je još važnije bez bolesne taštine onih koji s današnjim nogometom nemaju više ništa. Kao što je suvremeni nogomet evoluirao ne samo u odnosu na davne 50-60 g. nego i 80-i 90 tako se na primjeru Tome Butine vidi da svijet ostaje na mlađima i da mudriji među seniorima moraju znati kad je vrijeme da se prestanu nametati na štetu "najvažnije sporedne stvari". Blažević i Barić upravo to nemogu.

PP
pp
21:40 16.06.2012.

Tomo legendo. Šteta da smo u isto vrijeme imali dva tako sjajna golmana. Stipu i Tomu. Kad Stipe ode falit će nam obojca. Sve najbolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?