Jasmina Popović
Autor
Jasmina Popović

RH u taktu Grka Zorbe

eu, grčka, njemačka
AFP/PIXSELL
02.07.2011. u 12:00

Grčke političke stranke nemaju više što ponuditi pa udaranje po EU izgleda kao rješavanje problema

Probudite se! Svrgnimo pokvareni politički sustav. Vratimo nacionalnu valutu, izađimo iz EU, oporezujmo banke, oslobodimo se jarma Međunarodnog fonda. Kredite možemo uzimati i u Kini i Rusiji. Dugove koje imamo prema Njemačkoj ne trebamo vratiti jer ni oni nama nisu isplatili ratnu štetu nakon Drugog svjetskog rata. Ne želimo biti pijuni u američkoj šahovskoj partiji. Dvije najjače političke stranke nemaju više što ponuditi.

Tim riječima legendarni glazbenik Mikis Theodorakis, koji je u 85. godini stao na čelo građanskog pokreta Iskra, poziva Grke da na skorašnjim izborima okrenu novu stranicu u njihovoj povijesti.

Njegove istupe diljem Grčke pozdravio je dio lijevih i desnih medija, svaki iz svojih razloga, a oko pokreta se vode žučne polemike. Riječi ishlapjele legende grčke ljevice ili ideja koja može kod osiromašenih Grka pasti na plodno tlo? Dijelu grčke elite od njegovih se poziva ledi krv u žilama jer su svjesni da se ljudima koji mjesecima na ulici traže rješenje mogu učiniti izuzetno privlačnima.

U zemlji koja je prezadužena, koja nema nikakvu osobitu proizvodnju, kojom hara neman nezaposlenosti, u kojoj su ove godine zbog nesretne Escherichije coli poljoprivrednici na koljenima, gdje i jedino u što su se uzdali – turizam – već nekoliko godina zaredom podbacuje, a dvije najmoćnije stranke PASOK i Nova demokracija ne mogu ponuditi niša osim famoznih bolnih rezova, udaranje na EU može izgledati i kao rješenje problema i kao melem na ranu okrnjenog nacionalnog ponosa.

I Grčka je svojedobno slavila svoj ulazak u EU. I tamo su mladima obećavali bolju budućnost nakon ulaska u famoznu zajednicu, no pitanje je koliko je Grka doista uzelo najbolje iz EU. Politika se uljuljala u svoje veze s Bruxellesom i njegovim institucijama, problemi se nisu rješavali, nego krpali dodatnim zaduživanjima, boljke državnog aparata poput korupcije i neefikasnosti nisu iskorijenjene pa, kada je stigla kriza, sve se prevalilo na većinu, a dio te većine sad rješenje vidi na ulici tražeći neku novu političku opciju koja bi im rekla da su u pravu jer su nezadovoljni. Jer Grci su na najteži način, metodom vlastite kože, morali naučiti da ni EU nije kasica-prasica iz koje se beskrajno može izvlačiti novac kako kome padne napamet niti su tzv. političke elite u svim zemljama sposobne iz članstva u EU izvući najbolje.

A kada se već o nesposobnima govori, hrvatska je politika dobar primjer onih koji ne daju previše nade u to da će novu situaciju, koju rado prikazuju kao partnerski odnos, znati iskoristiti za hrvatske interese. To je, naime, do sada uglavnom bio zacrtani podanički odnos, a poznato je da se iz takve relacije vrlo teško rađa partnerstvo. Hrvatska politika naprosto ničim ne daje do znanja da je zrela za ozbiljniju politiku prema EU. Vidi se to iz djetinjastog preganjanja oko toga tko treba potpisati ugovor o pristupanju EU pa bi, sudeći prema do sada nabrojenima, trebalo barem njih desetak, uključujući i Ivu Sanadera, staviti svoj paraf na taj dokument da bi sve taštine bile zadovoljne.

Jasno je to iz neopreznih najava da je Hrvatskoj sada na raspolaganju 800 milijuna eura, kao da će se taj novac moći krčmiti kako je već uvriježeno za kupovanje izborne podrške i lažno podizanje kvalitete života građana.

Vidi se i iz konfuznog stanja u Kukuriku koaliciji u kojoj se bave međusobnim nadmetanjem i podmetanjem ne ulijevajući ni najmanje povjerenja da su baš oni ti koji bi suvereno i kvalificirano kao nova vlast mogli biti partneri EU. Nigdje iz dva najveća bloka stvarnih odgovora na pitanja s kojima će se građani suočiti ulaskom u novu asocijaciju. Zagledani sami u sebe, ne primjećuju ništa izvan svojih anketnih postotaka jer sami su sebi svrha. I dok oni ignoriraju građane i njihove brige, nova desnica pokušava zapaliti “Hrvatski plamen”. Na programu vrlo sličnom onom grčke Iskre.

Ključne riječi

Komentara 28

KU
kukuriku
15:21 02.07.2011.

..ocíto se Jasmina, priprema na \"Sirtaki\" u Grckoj ovega lita ??!!

OB
-obrisani-
17:15 02.07.2011.

GRCKA uopce nije propala--VEC su GRCKU izmislili isto ko i AL-QUAIDU-hehehehheheh ti novci koji fakat idu GRCKOJ zapravo idu za RATOVE u Iraku-Afganistanu itd......provjereno....E-moj GLUPI NARODE,heehehheehehheh

DO
doktorica
19:23 02.07.2011.

imali su prevelike plaće a nisu ništa proizvodili.Kod nas plaće nisu ni približno europske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?